Jak upiec pyszne ciasto marchewkowe?
Polecam przepis na bardzo fajne, oryginalne ciasto z marchewką. Ciasto można przygotować bardzo szybko. Smakuje tak dobrze że zjada się je szybciej niż piecze :)

Do ciasta będziemy potrzebować następujące składniki:
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
rodzynki
orzechy włoskie tłuczone
Wsyp do miski jajka z cukrem i ucieraj razem na puszysta masę.
Stopniowo dodawaj do tego mąkę i olej.

Gdy już dodasz całą mąkę wsyp proszek do pieczenia, sodę, cynamon.
Na koniec dodaj marchew oraz orzechy i rodzynki.

Przygotuj blachę natłuszczając ją masłem lub margaryną. Wymieszane ciasto wylej na blachę, wstaw do piekarnika i piecz 40 minut w temp 180C.

Po upieczeniu możesz posypać ciasto z wierzchu cukrem pudrem lub pokusić się o
zrobienie polewy.
Polewa:
1 czubata łyżka kakao
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody
Wsyp wszystkie składniki do rondelka i gotuj na bardzo małym ogniu ciągle mieszając.
Gotuj aż do rozpuszczenia cukru. Pamiętaj aby polewę wylać na zimne ciasto.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeśli robisz polewę to pamiętaj aby wylać ją na zimne ciasto.
- •Możesz dodać też inne bakalie. Generalnie takie dodatki poprawiają smak i sprawiają ze ciasto jest ciekawsze w smaku.
Dodaj komentarz