Jak upiec pyszną szarlotkę z jabłkami
Szarlotka to tradycyjne polskie ciasto znane od stuleci. Zawsze się udaje, najlepiej smakuje na ciepło z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub lodami.
- • ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, kostka masła lub margaryny, 1 jajko + 3 żółtka, cukier waniliowy, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • nadzienie: 2 kg jabłek, 1/3 szklanki cukru, rodzynki, 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie nadzienia z jabłek
Obrane jabłka pokroić na małe kawałki i lekko podsmażyć z cukrem. Dodać cynamon i rodzynki.
Ciasto
Do mąki przesianej z proszkiem do pieczenia dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, cukier, śmietanę, 1 całe jajko i 3 żółtka, cukier waniliowy. Całość wyrobić i zagnieść na stolnicy, podzielić na dwie części, a następnie włożyć na godzinę do lodówki.
Przygotowanie formy i pieczenie
Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkować i włożyć do formy. Na ciasto przełożyć ostygnięte podsmażane jabłka, a na nie pianę ubitą z pozostałych trzech białek. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na wierzch. Piec przez godzinę w temp. 150 st. C
Dodatki
Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło z dodatkiem bitej śmietany lub z lodami.
Smacznego.
Dodaj komentarz