Jak upiec pyszną szarlotkę z jabłkami

Szarlotka to tradycyjne polskie ciasto znane od stuleci. Zawsze się udaje, najlepiej smakuje na ciepło z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub lodami.

  • ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, kostka masła lub margaryny, 1 jajko + 3 żółtka, cukier waniliowy, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie: 2 kg jabłek, 1/3 szklanki cukru, rodzynki, 1 łyżeczka cynamonu.
1

Przygotowanie nadzienia z jabłek

Przygotowanie nadzienia z jabłek

Obrane jabłka pokroić na małe kawałki i lekko podsmażyć z cukrem. Dodać cynamon i rodzynki.


2

Ciasto

Ciasto

Do mąki przesianej z proszkiem do pieczenia dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, cukier, śmietanę, 1 całe jajko i 3 żółtka, cukier waniliowy. Całość wyrobić i zagnieść na stolnicy, podzielić na dwie części, a następnie włożyć na godzinę do lodówki.


3

Przygotowanie formy i pieczenie

Przygotowanie formy i pieczenie

Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkować i włożyć do formy. Na ciasto przełożyć ostygnięte podsmażane jabłka, a na nie pianę ubitą z pozostałych trzech białek. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na wierzch. Piec przez godzinę w temp. 150 st. C


4

Dodatki

Dodatki

Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło z dodatkiem bitej śmietany lub z lodami.
Smacznego.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.11.2015

Komentarze