Jak upiec paszteciki z pieczarkami?
Polecam przepis na paszteciki, które goszczą na moim stole na każdej uroczystości jako dodatek do barszczu i nie tylko.
- • Farsz:
- • 500g pieczarek
- • duża cebula
- • 1/2 szklanki śmietany
- • 1 żółtko
- • 2 łyżeczki mąki
- • sól i pieprz
- • olej do smażenia pieczarek
- • białko do posmarowania pasztecików
- • Ciasto:
- • 250g margaryny
- • 2 jajka
- • 1/2 szklanki mleka
- • 50g drożdży
- • 1 łyżeczka cukru
- • 500g mąki tortowej
- • duża szczypta soli
Farsz:
Pokrój w drobną kostkę 1 dużą cebule i zeszklij na oleju.

Pokrój w kostkę 1/2 kg pieczarek i dodaj do zeszklonej cebuli. Dopraw solą oraz pieprzem i smaż tak długo, aż odparuje sok z pieczarek.
Do 1/2 szklanki śmietany wbij 1 żółtko (białko pozostaw w miseczce na później) oraz dodaj 2 łyżeczki mąki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do pieczarek ciągle mieszając i zasmaż celem zagęszczenia farszu pieczarkowego.

Przygotowanie ciasta:
W rondlu rozpuść margarynę i dodaj dużą szczyptę soli. Ostudź.
Do 1/2 szklanki letniego mleka włóż 50 g pokruszonych drożdży i 1 łyżeczkę cukru. Pozostaw na chwilę, aż drożdże zaczną pracować (rosnąć).
Do rozpuszczonej, letniej margaryny wbij dwa jajka i dodaj drożdże z mlekiem. Wszystko razem wymieszaj pałką i stopniowo dodawaj 1/2 kg mąki. Gdy ciasto będzie gęste, to wyrabiaj je ręką do momentu aż przestanie przywierać do ręki.

Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto drożdżowe w kształcie prostokąta (40cm x 50cm) i pokrój na paski szerokości około 13 cm.

Na każdy pasek nałóż farsz pieczarkowy i zwiń w ciasny rulon, spłaszczając lekko przyciskając dłonią. Każdy rulon posmaruj pozostałym (ubitym, roztrzepanym) białkiem.

Tępą stroną noża zrób ozdobną kratkę, następnie pokrój rulon ciasta w poprzek na paszteciki długości 3cm.

Paszteciki ułóż na natłuszczonej blasze i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180st.C (w kuchenkach z termoobiegiem -150st.C) przez około 15-20minut na złoty kolor.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Podawać z barszczem czerwonym
- •Bardzo dobrze smakują polane keczupem
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:16:12
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:37:28
Ostatnio zmieniony: 2012-12-08 07:55:43
Ostatnio zmieniony: 2012-10-08 09:51:28
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:15:10
Ostatnio zmieniony: 2011-01-03 17:36:16
Ostatnio zmieniony: 2010-10-18 19:54:27
Dodaj komentarz