Jak upiec murzynka?

Murzynek jest ciastem bardzo łatwym i szybkim do przygotowania. Nie musicie poświęcać wiele czasu, aby cieszyć się smacznym domowym ciatstem.

  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe
1

Do garnka wkładamy kostkę margaryny i ją rozpuszczamy. Następnie dodajemy 2 szklanki cukru, pół szklanki wody i 4 łyżki ciemnego kakao. Wszystkie składniki podgrzewamy na wolnym ogniu.


2

Roztopioną i dobrze wymieszaną masę odstawiamy, aby ostygła.


3

Odlewamy pół szklanki masy, którą wykorzystamy później jako polewę. Do reszty ostudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy i roztrzepane 4 jaja.


4

Ciasto wlewamy do prodiża lub okrągłej blachy i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.


5

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta polewamy odłożoną wcześniej masą oraz posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Po upływie 40 minut pieczenia, najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest juz gotowe


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 15.01.2011

Komentarze

smaki mojego dzieciństwa :D

Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 21:35:18

Dobra rada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 14:34:32

przyda się:)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 10:49:39

Musi być bardzo słodki ja na taką ilość mąki daję 1 szklankę cukru.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-10 21:20:53

uwielbiam te ciasto:)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-16 00:09:34

ale fajny musi być w smaku

Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 17:17:37

Naszła mnie chęć na murzynka:-)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-01 14:18:44

Ulubione ciasto mojego syna.Czekam na więcej przepisów.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-15 19:58:28

Wygląda pysznie. :-)

Ostatnio zmieniony: 2012-01-17 02:02:05

Kocham murzynka (^^,)

Ostatnio zmieniony: 2011-11-20 12:15:00

Murzynek to ciasto, które nie znudzi się mi chyba nigdy i to jest jedyne ciasto, które dobrze i smacznie wychodzi:).

Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 19:46:57