Jak upiec murzynka?
Murzynek jest ciastem bardzo łatwym i szybkim do przygotowania. Nie musicie poświęcać wiele czasu, aby cieszyć się smacznym domowym ciatstem.
- • 1 kostka margaryny
- • 2 szklanki cukru
- • pół szklanki wody
- • 4 łyżki ciemnego kakao
- • 2 szklanki mąki
- • 4 jajka
- • 1 cukier waniliowy
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • wiórki kokosowe
Do garnka wkładamy kostkę margaryny i ją rozpuszczamy. Następnie dodajemy 2 szklanki cukru, pół szklanki wody i 4 łyżki ciemnego kakao. Wszystkie składniki podgrzewamy na wolnym ogniu.
Roztopioną i dobrze wymieszaną masę odstawiamy, aby ostygła.
Odlewamy pół szklanki masy, którą wykorzystamy później jako polewę. Do reszty ostudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy i roztrzepane 4 jaja.
Ciasto wlewamy do prodiża lub okrągłej blachy i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta polewamy odłożoną wcześniej masą oraz posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Po upływie 40 minut pieczenia, najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest juz gotowe
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 21:35:18
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 14:34:32
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 10:49:39
Ostatnio zmieniony: 2012-12-10 21:20:53
Ostatnio zmieniony: 2012-11-16 00:09:34
Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 17:17:37
Ostatnio zmieniony: 2012-11-01 14:18:44
Ostatnio zmieniony: 2012-10-15 19:58:28
Ostatnio zmieniony: 2012-01-17 02:02:05
Ostatnio zmieniony: 2011-11-20 12:15:00
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 19:46:57
Dodaj komentarz