Jak upiec murzynka z masą ?
Sposobów na zrobienie murzynka jest wiele. Ja sama wypróbowałam kilka i ten jest jednym z moich ulubionych. Ciasto jest smaczniejsze dzięki dżemowi i wilgotne po upieczeniu dzięki kwaśnemu mleku. Polecam wszystkim.
- • 2 jajka
- • 2 szklanki cukru
- • 3 szklanki mąki
- • 2 szklanki kwaśnego mleka
- • 1 kostka margaryny
- • 3 łyżki kakao
- • 6 łyżek dżemu truskawkowego lub wiśni z konfitury
- • 1,5 łyżeczki sody
- • 1/2 szklanki kaszy manny
- • 1/2 litra mleka
- • kostka masła
- • 1 szklanka cukru pudru
- • kwasek cytrynowy lub kilka kropel soku z cytryny

Margarynę, cukier i całe jajka dobrze ucieramy mikserem. Do dajemy dżem i kakao -mieszamy. Dodajemy sodę wymieszaną z mąką, oraz kwaśne mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe przekładamy do tortownicy i pieczemy około 45 min w temperaturze 180 stopni.

Przygotowujemy masę, którą przełożymy potem nasze upieczone ciasto.
Pół szklanki kaszy manny gotujemy w 1/2 litra mleka i studzimy. W tym czasie ucieramy kostkę masła z 1 szklanką cukru pudru. Do utartego masła dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę i stale ucieramy. Pod koniec ucierania do masy dodajemy kwasek cytrynowy (lub kilka kropel soku z cytryny), aby masa nie była mdląca.

Gotowe ciasto, oczywiście ostudzone przekrawamy na pół i przekładamy masą. Wstawiamy na około godzinę do lodówki, aby masa stężała. Gotowe- smacznego.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-13 17:20:49
Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 19:38:20
Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 14:26:47
Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 19:23:56
Ostatnio zmieniony: 2013-03-02 19:11:21
Dodaj komentarz