Jak upiec miodownik ?

Miodownik to wypiek, który u mnie w domu błyskawicznie znika z blaszki. Nie jest bardzo trudny, a jego smak jest wprost niesamowity. Wielowarstwowość kawałków ciasta wygląda bardzo efektownie i elegancko. Oto przepis z zeszytów mojej babci. Coś pysznego.

  • Składniki na placek:
  • -60 dkg mąki
  • -22 dkg cukru
  • -11 dkg miodu
  • -3 jajka
  • -łyżeczka sody
  • -tłuszcz do wysmarowania formy
  • Składniki masy:
  • -litr mleka
  • -2 torebki cukru waniliowego (albo jedna jeśli mamy tzw. ''podwójną porcję'')
  • -1 szklanka kaszy manny
  • -25 dkg cukru pudru
  • -25 dkg masła roslinnego
  • - 3 żółtka
1

Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy. Później gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy je i dzielimy na 5 części. Wałkujemy je na placki o średnicy 21 cm, posypujemy mąką i pieczemy każdy placek osobno (nie będą wysokie) na złoty kolor. Temperatura pieczenia wynosi 170 stopni, a czas około 15 minut na placek. Pozostawiamy je do wystygnięcia.


2

Przygotowujemy masę. Gotujemy kaszę manną na mleku i pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce zimnej kaszy.


3

Masą smarujemy 4 placki i układamy jeden na drugim. Piąty placem rozdrabniamy na kruszonkę i posypujemy nim masę rozsmarowaną na najwyższym, czwartym placku. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.02.2011

Komentarze

pyszny:-)

Ostatnio zmieniony: 2013-05-22 17:56:08

smakowiecie wygląda

Ostatnio zmieniony: 2013-05-13 20:33:58

Dobre ciasto:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 11:11:08

wykorzystam, cięki

Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 17:41:23

Ja na wierzch daję polewę czekoladową.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-19 12:27:16

uwielbiam i wypróbuję.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-04 20:02:07

Ulubione ciasto mojej mamy, choć nieco innym przepis. Zapewne równie pyszne:-)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-02 21:27:43

Trzeba będzie podsunąć pomysł żonie :)

Ostatnio zmieniony: 2011-09-19 22:44:32

Moje ulubione ciasto ale przepis mam znacznie inny :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 10:24:32

Gliwicka -fantastycznie. To podwójna satysfakcja. Poza tym mnie zawsze bardziej smakuje to co upichcę sama. Mam frajdę z tego, że smakuje nie tylko mnie ale i rodzinie. Podziw w ich oczach jest bezcenny. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2011-03-03 21:26:43

To chyba jedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję jeść, niestety już gotowe, ale też robiło na mnie wrażenie. Jak musi smakować zrobione własnoręcznie?

Ostatnio zmieniony: 2011-03-03 21:23:00

Ja dziś coś piekłam, zobaczymy co mąż powie...

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 14:59:53

Ja też specjalistą nie jestem uwierz mi ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 14:45:58

:) tylko, że u mnie z pieczeniem kiepsko. Dopiero się ucze

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 14:35:09

Jak z miodem to pewnie strasznie słodki, a jak słodki to strasznie pyszny ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 14:22:08

Pattylein polecam :-) to przepis mojej ukochanej babci sprawdzony wielokrotnie :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 14:21:23

Uwielbiam :) i na pewno z przepisu skorzystam

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 09:33:30