Jak upiec Marcinka?
Ciasto o tym wdzięcznym imieniu jest pyszne i efektowne. Niestety jest też czasochłonne. Na gościach jednak robi niesamowite wrażenie swoim wyglądem. Przepis dostałam od znajomej i postanowiłam go wypróbować. Okazał się być strzałem w dziesiątkę. Warto poświęcić trochę czasu, aby zobaczyć efekt ( i go zasmakować).
- • Składniki ciasta:
- • -1 kg mąki
- • -250 g masła
- • -pół szklanki cukru
- • -łyżka cukru waniliowego
- • -szklanka śmietany 18%
- • -łyżeczka proszku do pieczenia
- • -2 żółtka. Poniżej składniki kremu:
- • - 2,5 szklanki śmietany kremówki (używam tortowej 36%)
- • -1,5 szklanki cukru pudru
- • -sok z 1 cytryny
- • -fix do śmietany
Należy zagnieść ciasto z podanych składników. Następnie dzielimy je na 9-15 części. Wycinamy 2 kółka z papieru do pieczenia o średnicy Naszej tortownicy (23-26 cm). Chodzi o to, aby móc na zmianę szybko i sprawnie wałkować placki i je piec. Każdy przygotowany kawałek ciasta wałkujemy tak, aby dopasować go do rozmiarów tortownicy.
Każdy przygotowany placek należy położyć na dowolną blaszkę. Pieczemy spody w nagrzanym na 200 stopni piekarniku około 10-15 minut (Ja piekłam po 7 minut i już miały pożądany złocisty kolor. Wszystko zależy tu od grubości placków). Placuszki odstawiamy do przestudzenia.
Teraz należy przygotować krem. Bitą śmietanę ubijamy z podanymi składnikami na gęsty krem.
Placuszki przekładamy kremem i układamy jeden na drugim. Jeden placek należy skruszyć i okruszkami oblepić wierzch ciasta (jeśli się uda można oblepić nimi też boki). Przyciskami je deseczką i na noc odstawiamy do lodówki.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Śmietana kremówka musi być mocno schłodzona. Najlepiej kupić ją już dzień wcześniej.
- •Zawsze piekę Marcinka na tortownicy o średnicy 23 cm.
- •Jeśli któryś z placuszków nam się złamie nie ma się czym przejmować. Po prostu dajemy go w środek i pokrywamy kremem i następnym placuszkiem. Nic nie będzie widać.
- •Ciasto to najlepiej smakuje na następny dzień, albo nawet później.
- •Moja znajoma zrobiła 20 warstw. Ja jednak dałam radę z około 12, gdyż zrobiłam za mało kremu. Zmodyfikowałam zatem ilość składników na krem.
- •Masło zwykłe można zastąpić roślinnym.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-06-10 10:18:26
Ostatnio zmieniony: 2013-06-09 17:55:36
Ostatnio zmieniony: 2013-06-05 13:52:26
Ostatnio zmieniony: 2013-05-13 20:37:17
Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 17:40:57
Ostatnio zmieniony: 2012-12-09 21:46:48
Ostatnio zmieniony: 2012-11-02 00:22:22
Ostatnio zmieniony: 2011-11-07 09:10:53
Ostatnio zmieniony: 2011-11-05 20:56:47
Ostatnio zmieniony: 2011-11-02 10:18:21
Ostatnio zmieniony: 2011-11-02 10:15:26
Ostatnio zmieniony: 2011-04-14 09:03:58
Ostatnio zmieniony: 2011-04-13 22:12:51
Ostatnio zmieniony: 2011-03-15 20:25:59
Ostatnio zmieniony: 2011-03-04 10:54:45
p.s Skusiła mnie też jego nazwa, a raczej imię. To imię mojego mężczyzny ;-) Równie złożony jak ten wypiek. Zresztą chyba nawet bardziej. Podejrzewam, że nawet 30 warstw nie oddałoby symbolicznie jego skomplikowania ;-) Pozdrawiam Cię serdecznie.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-03 21:17:04
Ostatnio zmieniony: 2011-03-03 21:13:58
Dodaj komentarz