Jak upiec efektowny tort śmietanowy z owocami w domu?

Raz na jakiś czas warto pokusić się o samodzielne wykonanie tortu w domu. Nie jest to aż takie trudne, a na pewno tańsze i zdrowsze. Zapraszam do zapoznania się z moim sprawdzonym przepisem na bardzo smaczny tort śmietanowy z owocami.

  • biszkopt
  • 2L śmietany kremówki
  • Owoce sezonowe lub z puszki
  • dekoracja tortu
1

Na samym początku musimy upiec biszkopt. Mój sprawdzony przepis na biszkopt bez konserwantów znajduje się pod tym linkiem http://www.zaradni.pl/porada/1441,jak_upiec_domowy_biszkopt_bez_konserwantow Jeśli nie chcecie samodzielnie piec biszkopta, możecie kupić już gotowe spody w sklepie.


2

Przygotowujemy owoce. Mogą być sezonowe - bardzo dobrze sprawdzają się truskawki, lub też owoce z puszki - na przykład brzoskwinie. Kroimy owoce na cienkie plasterki, a syrop odlewamy do miseczki - zawsze używam go do polania biszkopta od środka, by był aromatyczny i wilgotny.


3

Teraz musimy przekroić biszkopt na 2 równe części. Czynność tą musimy wykonywać bardzo ostrożnie, gdyż łatwo popsuć biszkopt.


4

Tak jak pisałam wyżej, polewamy przekrojony biszkopt syropem owocowym według uznania i układamy równomiernie pokrojone w paseczki owoce, tak aby do siebie przylegały.


5

Musimy jeszcze przygotować bitą śmietanę. Ja ubijam nawet do 2 litrów śmietanki kremówki w mikserze z łyżką cukru pudru.


6

Nakładamy śmietanę na owoce, przykrywamy górną częścią biszkopta i całość pokrywamy bitą śmietaną. Tort możemy udekorować tak jak lubimy. Ja często korzystam z gotowych ozdób z czekolady, opłatka oraz cukrowych perełek.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przekrawywanie biszkopta na 2 części jest trudne i należy to robić po wystygnięciu ciasta bardzo ostrożnie


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.08.2010

Komentarze

przydatny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 11:01:43

Czy przypadkiem nie za dużo tej śmietany?

Ostatnio zmieniony: 2010-10-06 17:51:18