Jak upiec efektowny tort śmietanowy z owocami w domu?
Raz na jakiś czas warto pokusić się o samodzielne wykonanie tortu w domu. Nie jest to aż takie trudne, a na pewno tańsze i zdrowsze. Zapraszam do zapoznania się z moim sprawdzonym przepisem na bardzo smaczny tort śmietanowy z owocami.
- • biszkopt
- • 2L śmietany kremówki
- • Owoce sezonowe lub z puszki
- • dekoracja tortu
Na samym początku musimy upiec biszkopt. Mój sprawdzony przepis na biszkopt bez konserwantów znajduje się pod tym linkiem http://www.zaradni.pl/porada/1441,jak_upiec_domowy_biszkopt_bez_konserwantow Jeśli nie chcecie samodzielnie piec biszkopta, możecie kupić już gotowe spody w sklepie.

Przygotowujemy owoce. Mogą być sezonowe - bardzo dobrze sprawdzają się truskawki, lub też owoce z puszki - na przykład brzoskwinie. Kroimy owoce na cienkie plasterki, a syrop odlewamy do miseczki - zawsze używam go do polania biszkopta od środka, by był aromatyczny i wilgotny.

Teraz musimy przekroić biszkopt na 2 równe części. Czynność tą musimy wykonywać bardzo ostrożnie, gdyż łatwo popsuć biszkopt.

Tak jak pisałam wyżej, polewamy przekrojony biszkopt syropem owocowym według uznania i układamy równomiernie pokrojone w paseczki owoce, tak aby do siebie przylegały.
Musimy jeszcze przygotować bitą śmietanę. Ja ubijam nawet do 2 litrów śmietanki kremówki w mikserze z łyżką cukru pudru.

Nakładamy śmietanę na owoce, przykrywamy górną częścią biszkopta i całość pokrywamy bitą śmietaną. Tort możemy udekorować tak jak lubimy. Ja często korzystam z gotowych ozdób z czekolady, opłatka oraz cukrowych perełek.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Przekrawywanie biszkopta na 2 części jest trudne i należy to robić po wystygnięciu ciasta bardzo ostrożnie
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 11:01:43
Ostatnio zmieniony: 2010-10-06 17:51:18
Dodaj komentarz