Jak upiec doskonałe ziemniaki w ognisku?
Wszyscy chyba uwielbiamy pachnące pieczone ziemniaki z ogniska, niestety nie zawsze się udają,raz są spalone a raz niedopieczone. Podaję sposób z podlasia dzięki któremu ziemniaki zawsze się udają.
- • Dziurawy garnek, ziemniaki ,masło ,sól
Należy wcześniej rozpalić ognisko aby było dużo żaru , najlepiej z drzew liściastych( iglaste mają sporo substancji smolistych co niekorzystnie wplywa na smak i zapach).
Gdy już mamy żarzące się węgle , to rozgarniamy je tak aby powstał okrąg wolny od żaru. Teraz najważniejsze: potrzebujemy garnek z maleńką dziurką (wystarczy taka aby przeszła przez nią zapałka) i wsypujemy umyte i wysuszone ziemniaki średniej wielkości).
Garnek z ziemniakami szybkim ruchem obracamy do góry dnem jednocześnie stawiając go w środku rozgarniętego ogniska. Teraz obsypujemy go dookoła żarem i czekamy około 45 minut. Po tym czasie rozgarniamy węgle i odwracamy garnek. Ziemniaki będą doskonałe , można je jeść przekrojone na pół z prawdziwym masłem i odrobiną soli . Pycha!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Garnek dlatego powinien być dziurawy aby z ziemniaków uszła para
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2010-12-20 19:55:50
Dodaj komentarz