Jak upiec ciasto murzynkowo-serowe?
Na pewno większość z was jadło lub piekło ciasto o wdzięcznej nazwie "Murzynek". Ja chcę wam zaproponować jego modyfikację, czyniącą go jeszcze pyszniejszym. Przepis jest prosty, a ciasto pyszne. Polecam:)
- • 8 jajek, cukier wanilinowy, 2 i pół szklanki cukru ( ja używam brązowego), margaryna, pół kostki masła, 2 i pół szklanki mąki, 5 łyżek wody, 3 łyżki kakao, łyżka proszku do pieczenia, serek homogenizowany bez cukru - ok. 70 dag
Przygotowujemy pierwszą warstwę ciasta. W garnku roztapiamy margarynę wraz z 1 i pół szklanki cukru, cukrem wanilinowym, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami wody. Po roztopieniu gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy 4 żółtka, dokładnie mieszamy, odlewamy około pół szklanki ( później zrobimy z tego polewę). Do reszty dodajemy 1 i pół szklanki mąki, proszek do pieczenia, ubite wcześniej 4 białka i mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem formę.
Ucieramy pół masła ze szklanką cukru, 4 jajkami i około 70 dag serka homogenizowanego bez cukru. Ser wylewamy na ciasto w foremce.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Po wyjęciu i ostygnięciu polewamy polewą. Ciasto gotowe:)
Dodaj komentarz