Jak upiec ciasto agrestowe?

Ciasto agrestowe do doskonały deser o nietypowym smaku. Łatwe w przygotowaniu nadaje się zarówno do filiżanki kawy jak i podejmowania gości.

  • Na ciasto drożdżowe: 1 kg mąki, 6 jajek, 150 g drożdży,50 ml oleju, 0,5 l mleka,200 g cukru, 100 masła, łyżeczka soli, cukier waniliowy
  • Na krem: 6 białek, 1 opakowanie kisielu, cukier. Do białek wyspujemy kisiel i dokładnie miszamy - najlepiej mikserem, az całość nabierze różowego zabarwienia. Dodajemy pdrobinę cukru oraz agrest. Całość mieszamy i równomiernie rozkładamy na ciasto.
1
Do ciasta zużywamy 6 żółtek - białka nam się jeszcze przydadzą Do ciasta zużywamy 6 żółtek - białka nam się jeszcze przydadzą

Najpierw wyrabiamy ciasto drożdżowe (składniki poniżej) i pozostawiamy je do wyrośnięcia. Przepis na drożdżowca znajdziecie poniżej.


2
Ilość agrestu "dopasowujemy" do wielkości ciasta. Pamiętajmy, że po upieczeniu agrest staje się kwas Ilość agrestu "dopasowujemy" do wielkości ciasta. Pamiętajmy, że po upieczeniu agrest staje się kwas

Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy agrest. Ilość zależy od tego, jak bardzo "agrestowy" ma być wypiek. Zazwyczaj jest to około 200 g agrestu.


3

Następnie przygotowujemy krem. Będzie nam do niego potrzebne 6 białek, kisiel w proszku i cukier. Przepis na krem znajdziecie poniżej.


4

Do przygotowanego w już kremu dodajemy umyty wcześniej agrest i dokładnie mieszamy.


5

Wyjmujemy cisto i równomiernie rozprowadzamy krem na jego powierzchni. Całość pieczemy około godziny w temperaturze 180 st. Celsjusza


6

Smacznego!


7

Uwagi i spostrzeżenia

- Krem ma kwaskowy smak, więc jeśli nie każdemu przypadnie do gustu. Zamiast agrestu równie dobrze można dodać np. jagód


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 14.07.2009

Komentarze

Przepis fajny, bo ciasto nie tak słodkie. Szybko można je zrobić.

Ostatnio zmieniony: 2010-11-16 09:53:56

Jest pyszne i nie tuczące!! Zapraszam Cię na moje przepisy na ciasta:)

Ostatnio zmieniony: 2010-07-31 14:37:56