Jak upiec chleb?
Babciny dom, pachnący chlebem, to najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Smak tego cuda, do dziś pamiętam, choć minęło już sporo lat. Nijak on się miał, do dzisiejszych gniotów, kupowanych szybko w hipermarkecie. Zachowywał świeżość prze tydzień, smakował wybornie z samum masłem. Pieczenie chleba nie jest wcale trudne. Mimo, że nie dysponujemy w blokowisku, piecem chlebowym, możemy śmiało spróbować zastąpić masową produkcję, spożywaną na szybkie śniadanie, doskonałym, zdrowym wypiekiem. Świetnym pomocnikiem będzie maszyna do chleba, którą można zakupić za 100-150 zł. Dodatkowo taki zakup pozwoli nam na swobodny wyrób ciasta na pierogi, makaron i inne. A zatem do dzieła !
W maszynie
Wlewamy do pojemnika odrobinę oleju. Wsypujemy drożdże (możemy użyć świeżych – ok pół kostki, nie musimy ich przedtem rozrabiać ). Dodajemy łyżeczkę cukru, dolewamy ciepłe mleko, lub wodę. W tym momencie, możemy dać zaczynowi trochę czasu, aby drożdże rozpoczęły pracę.
Dosypujemy mąkę pszenną, żytnią, otręby, ziarna, łopatkę soli. Ustawiamy program i maszyna zajmie się naszym ciastem przez najbliższe półtorej godziny.
Ręcznie
Jeśli nie posiadamy maszyny, zabieramy się do ręcznego rozczyniania ciasta.
Pół kostki drożdży wkładamy do naczynia, najlepiej kamionkowego, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę oleju i ciepłego mleka, lub wody. Dosypujemy trochę mąki i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Kiedy drożdże urosną, rozczyniamy ciasto. To długi proces, ale warto poświęcić mu ten czas. Im lepiej ciasto rozczynione, tym pulchniejszy będzie nasz chleb.
Rozczynione ciasto, przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką, i wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 40-50 stopni. Pozostawiamy tak na ok 45 minut.
W międzyczasie przygotowujemy formę do chleba. Smarujemy ścianki blaszki delikatnie olejem i ewentualnie możemy obsypać je otrębami. Również chleb z maszyny, polecam piec w foremce, w piekarniku. Jakkolwiek maszyna jest przeznaczona do wypieku chleba, uważam, że jest o wiele lepszy z piekarnika, poza tym nadamy mu taki kształt, jaki będzie nam odpowiadał. Chleb z maszyny, jest z reguły dość wysoki i krótki, przez co może być trochę niewygodny do krojenia.
Wkładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę pieczenia na 220 stopni. Chleb powinien piec się ok 45 min. Będzie gotowy, kiedy całkiem odejdzie od ścianek formy.
Ilość składników jest podana w przybliżeniu. Żeby ciasto wyszło sprężyste, w trakcie zagniatania może być konieczna modyfikacja – zależeć to będzie przede wszystkim od mąki. Raz będziemy musieli dodać mąki, innym razem więcej płynu.
Składniki
¾ kg mąki pszennej
¼ kg mąki żytniej
szklanka otrąb
szklanka mleka, lub wody
olej
cukier, sól
drożdże (instant, lub świeże)
ziarna słonecznika, dyni, soi – zależnie od naszych upodobań i smaku
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-22 19:54:04
Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 13:51:35
Dodaj komentarz