Jak ugotować wyśmienitą zupę z grzybów leśnych?
Dzisiaj byłam na spacerze w lesie i nazbierałam trochę grzybów leśnych. Uwielbiam zupę grzybową, dlatego zaraz zabrałam się za gotowanie. Zupa była przepyszna, więc podzielę się z Wami moim przepisem.
- • około 500 g mieszanki grzybów leśnych (borowiki, kurki, brzozaki)
- • 2 łyżki masła lub 100g boczku
- • 1 cebula
- • około 1 l wody
- • 1 łyżeczka mąki
- • 100 ml śmietanki
- • ziele angielskie
- • jarzynka lub bulion rosołowy
- • sól i pieprz
- • kilka suszonych grzybków
500 g grzybów oczyścić i wypłukać
Grzyby pokroić, lecz nie za drobno
Na maśle lub boczku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę
Dodać pokrojone grzyby, posolić , dodać pieprz, przykryć patelnię i dusić przez około 5 minut. Następnie odkryć patelnię i na ostrym ogniu odparować resztę soku z grzybów
Grzyby z patelni przełożyć do garnka, dodać około 1 l wody, trochę przyprawy np. jarzynka lub bulion rosołowy oraz ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 20 minut
Zagęścić zupę dodając rozmieszaną w wodzie mąkę i śmietanę
Uwagi i spostrzeżenia
- •Można dodać trochę grzybów suszonych, aby nadać zupie wyrazistszy smak .
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:47:16
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 15:24:08
Ostatnio zmieniony: 2010-11-02 20:43:25
Dodaj komentarz