Jak ugotować pyszny bigos za kilka złotych ?
Bigos to jedna z niewielu potraw, która sprawdza się na każdej imprezie. A ponieważ można ugotować go za dosłownie kilka złotych jest wprost idealnym daniem na chudsze czasy. Jego niewątpliwą zaletą jest również to, że można go przygotować wcześniej i zamrozić, co dodatkowo podniesie jego walory smakowe. Aby nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy, należy odpowiednio wcześniej postawić w zamrażalniku pojemnik, do którego będziemy wrzucać wszystkie mięsne resztki, które mogłyby się popsuć w lodówce, np. kiełbasa czy parówka, która została ze śniadania, dwa plastry wędliny, którą już się wszyscy najedli i nikt już nie ma na nie ochoty. Takie sytuacje zdarzają się niemal w każdym domu i kończą się wyrzucaniem ogromnych ilości jedzenia. Najlepiej wprowadzić więc taki pojemnik w zamrażalniku na stałe. W taki sposób unika się marnotrawienia jedzenia. Dodatkowo nasz bigos możemy wzbogacić różnego rodzaju tłuszczami, które również cierpliwie mogą czekać w zamrażalniku, np. wytopiony tłuszcz z pieczonego kurczaka będzie świetny do smażenia. Bigos generalnie jest lepszy, gdy zawiera kilka rodzajów mięsiw. W sklepach można też kupić tzw. bigosowe - to nic innego jak końcówki różnych wędlin.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- kiełbasy, wędliny, mięsa
- 1 przecier pomidorowy
- 1 cebula
- 3-4 pieczarki
- suszony majeranek
- pieprz czarny
- 3-4 liście laurowe
- ziele angielskie
- kurkuma
- kminek
- papryka słodka
- tłuszcz do smażenia
Kapustę kiszoną odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wkładamy do garnka i zalewamy wodą około 1 cm powyżej kapusty.
Posypujemy obficie majerankiem, dodajemy po kilka (5-6) ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe,
oraz po szczypcie kurkumy i kminku. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
Kiełbasy, wędliny i mięsa kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w plastry.
Na patelni podgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy mięsiwo i posypujemy dużą ilością słodkiej papryki. Smażymy od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach, wrzucamy pieczarki. Całość smażymy kolejne 10 minut, a na koniec dodajemy cebulę i zostawiamy jeszcze na kilka minut, żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodajemy do gotującej się kapusty (woda powinna już w dużej części odparować) wraz z przecierem pomidorowym i zasmażamy około 20 minut, często mieszając, żeby bigos nam się nie
przypalił.
Kilka uwag!
Bigos w tej wersji jest dość kwaśny. Jego smak można złagodzić płucząc kapustę pod wodą (nie polecam, gdyż traci się cenne witaminy), albo dodając kapustę białą.
Bigos najlepiej solić (jeśli jest taka potrzeba) jak się przegryzie, czyli najwcześniej po kilku godzinach.
Mówi się, że bigos im starszy, tym lepiej smakuje. Nie należy oczywiście przesadzać - wystarczy przygotować go dwa dni przed podaniem.
SMACZNEGO!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:28:30
Ostatnio zmieniony: 2012-07-29 13:11:29
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:48:28
Ostatnio zmieniony: 2010-10-28 14:55:09
Ostatnio zmieniony: 2010-09-28 19:36:50
Ostatnio zmieniony: 2010-09-28 19:35:47
Dodaj komentarz