Jak ugotować pyszne żeberka w sosie chili?
Jeśli ktoś lubi nietypowe smaki, bez wątpienia przypadnie mu do gustu przepis na pyszne żeberka ze szczyptą orientu.
Składniki:
pasek żeberek - minimalna porcja dla jednej osoby to pasek o szerokości na trzy kostki
sos chili słodko-pikantny np. Tao-Tao
śmietana
2 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek pora
słodka papryka
majeranek
2 liście laurowe
oliwa
sól
pieprz
Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy dużą ilością sosu chili słodko-pikantnego.
Odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Obsmażamy krótko z dwóch stron, razem z cebulą na oliwie na dość dużym ogniu.
Następnie zmniejszamy ogień, zalewamy żeberka szklanką wody, dodajemy pozostałe składniki i dusimy do miękkości.
Pod koniec duszenia do powstałego sosu dodajemy śmietanę.
Podajemy z ziemniakami, kapustą zasmażaną i zimnym piwem.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-06-10 18:45:02
Ostatnio zmieniony: 2013-05-13 21:48:51
Życzę wszystkim korzystającym z przepisów tu zamieszczanych smacznego.
Ostatnio zmieniony: 2013-04-16 11:41:56
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 17:39:48
Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 09:06:23
Ostatnio zmieniony: 2012-12-10 19:33:59
Ostatnio zmieniony: 2012-12-09 13:59:06
Ostatnio zmieniony: 2012-09-18 10:10:50
Ostatnio zmieniony: 2012-06-29 21:22:38
Ostatnio zmieniony: 2012-06-28 00:04:38
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:25:25
Ostatnio zmieniony: 2011-04-27 12:48:26
Ostatnio zmieniony: 2011-01-14 19:13:48
Dodaj komentarz