Jak ugotować pyszną zupę tajską?
Łatwa i szybka do przygotowania zupa o niesamowitym smaku
- • 500 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki rosołowej)
- • 500 ml mleka kokosowego
- • 5 cm kawałek imbiru (pokroić na małe kawałki)
- • 3 łodygi trawy cytrynowej (lub starta skórka z połowy limonki)
- • 1 pierś z kurczaka
- • 1 papryczka chili
- • 1 łyżka brązowego cukru
- • 4 łyżki sosu rybnego
- • 1 limonka i jedna dymka
1
Przygotować bulion (kostkę rosołową zalać 0,5 l wrzątku).
2

Pokroić imbir i chili na niewielkie kawałki. Pierś z kurczaka pokroić na paski
3

Następnie do garnka z bulionem dodać mleko kokosowe i pokrojony imbir.
4
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez pięć minut.
5

Dodać pokrojoną na paski pierś kurczaka, pokrojone chili, sos rybny, cukier i trawę cytrynową (lub startą skórkę z limonki). Gotować przez 8-10 minut.
6

Następnie nalać zupę do talerza i dodać sok z cząstki limonki, całość posypać pokrojoną dymką.
7
Uwagi i spostrzeżenia
- •przed pokrojeniem papryczki chili należy usunąć z niej pestki
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
sos rybny do mnie nie przemawia .........
Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 11:33:01
Przepis ciekawy, ale to mleczko kokosowe...
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 21:25:59
hmmm kurczak raczej się nie ugotuje w 8 minut....
Polecam i radzę uważać z papryczką...:)
Naprawdę dobry przepis. Oby więcej takich :)
Dodaj komentarz