Jak ugotować pyszną zupę tajską?

Łatwa i szybka do przygotowania zupa o niesamowitym smaku

  • 500 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki rosołowej)
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 5 cm kawałek imbiru (pokroić na małe kawałki)
  • 3 łodygi trawy cytrynowej (lub starta skórka z połowy limonki)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 limonka i jedna dymka
1

Przygotować bulion (kostkę rosołową zalać 0,5 l wrzątku).


2
Imbir i papryczka Imbir i papryczka

Pokroić imbir i chili na niewielkie kawałki. Pierś z kurczaka pokroić na paski


3

Następnie do garnka z bulionem dodać mleko kokosowe i pokrojony imbir.


4

Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez pięć minut.


5

Dodać pokrojoną na paski pierś kurczaka, pokrojone chili, sos rybny, cukier i trawę cytrynową (lub startą skórkę z limonki). Gotować przez 8-10 minut.


6

Następnie nalać zupę do talerza i dodać sok z cząstki limonki, całość posypać pokrojoną dymką.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • przed pokrojeniem papryczki chili należy usunąć z niej pestki


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 04.07.2009

Komentarze

sos rybny do mnie nie przemawia .........

Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 11:33:01

Przepis ciekawy, ale to mleczko kokosowe...

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 21:25:59

hmmm kurczak raczej się nie ugotuje w 8 minut....
Polecam i radzę uważać z papryczką...:)
Naprawdę dobry przepis. Oby więcej takich :)