Jak ugotować pyszną wigilijną zupę grzybową (potrawy wigilijne cz. 4)?
W wielu polskich domach w wigilijną wieczerzę spożywa się zupę grzybową. Poniżej przedstawiam prosty przepis na bardzo dobrą grzybową.
Składniki:
40 g grzybów suszonych
marchew
pietruszka
kawałek selera
cebula
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
2 liście laurowe
2 łyżki masła
pęczek zielonej pietruszki
koperek
sól
pieprz
Grzyby dokładnie umyć i zamoczyć w wodzie na min. 2 godziny.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła.
Warzywa oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, lub pokroić na drobną kostkę albo cienkie paski.
Włożyć do garnka, dodać przyprawy, masło, cebulę i pokrojone w paski grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Posypać obficie pietruszką i koperkiem.
Podawać z makaronem typu łazanki. Grzybową można zabielić śmietaną.
SMACZNEGO!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-08 19:36:20
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:39:09
Ostatnio zmieniony: 2010-12-27 17:02:49
http://www.zaradni.pl/porada/2085,jak_zrobic_szybka_tania_i_smaczna_salatke_z_tunczyka
http://www.zaradni.pl/porada/2086,jak_zrobic_rybe_po_grecku
http://www.zaradni.pl/porada/2899,jak_zrobic_pyszne_sledzie
http://www.zaradni.pl/porada/3235,jak_zrobic_wysmienita_kapuste_z_grzybami_potrawy_wigilijne_cz_1
http://www.zaradni.pl/porada/3280,jak_zrobic_pyszna_kapuste_z_grochem_potrawy_wigilijne_cz_2
http://www.zaradni.pl/porada/3282,jak_ugotowac_aromatyczny_barszcz_wigilijny_potrawy_swiateczne_cz_3
http://www.zaradni.pl/porada/3351,jak_ugotowac_zupe_rybna_potrawy_wigilijne_cz_5
http://www.zaradni.pl/porada/3360,jak_zrobic_lososia_z_grilla_z_maslem_ziolowym
http://www.zaradni.pl/porada/3362,jak_zrobic_salatke_z_wedzonej_makreli
Ostatnio zmieniony: 2010-12-03 15:32:25
Ostatnio zmieniony: 2010-12-03 15:16:53
Dodaj komentarz