Jak ugotować pieczarkową zupę?
Zupa pieczarkowa najczęściej kojarzy nam się z potrawą nijaką, mdłą, bez charakteru. Proponuję więc przepis na pieczarkową o wyostrzonym, wyrazistym smaku i jeszcze przyjemniejszym zapachu.
- • 0,5 kg pieczarek ( najlepiej małe)
- • 1 marchewka
- • 1 pietruszka
- • 1/3 selera
- • ok 20 cm pora
- • 1/4 kostki masła
- • 4-5 ziemniaków lub makaron
- • śmietana słodka
- • wywar z rosołu
Pietruszkę, seler i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozpuścić masło i wrzucić całą startą włoszczyznę. Lekko poddusić, dodać por w całości. Posolić, dodać pieprz do smaku. Na końcu dodać pokrojone w plastry pieczarki.
Kiedy włoszczyzna z pieczarkami będą już wystarczająco podsmażone, całość bez porów (zdominują smak) przełożyć do garnka z wywarem rosołowym. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Można zamiast ziemniaków ugotować osobno makaron.
Gotować na małym ogniu ok 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać słodką śmietanę. Podawać można posypaną świeżą natką pietruszki.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Por dodać w całości tylko w czasie podsmażania warzyw
Dodaj komentarz