Jak ugotować pieczarkową zupę?

Zupa pieczarkowa najczęściej kojarzy nam się z potrawą nijaką, mdłą, bez charakteru. Proponuję więc przepis na pieczarkową o wyostrzonym, wyrazistym smaku i jeszcze przyjemniejszym zapachu.

  • 0,5 kg pieczarek ( najlepiej małe)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • ok 20 cm pora
  • 1/4 kostki masła
  • 4-5 ziemniaków lub makaron
  • śmietana słodka
  • wywar z rosołu
1

Pietruszkę, seler i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.


2

Na patelni rozpuścić masło i wrzucić całą startą włoszczyznę. Lekko poddusić, dodać por w całości. Posolić, dodać pieprz do smaku. Na końcu dodać pokrojone w plastry pieczarki.


3

Kiedy włoszczyzna z pieczarkami będą już wystarczająco podsmażone, całość bez porów (zdominują smak) przełożyć do garnka z wywarem rosołowym. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Można zamiast ziemniaków ugotować osobno makaron.


4

Gotować na małym ogniu ok 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać słodką śmietanę. Podawać można posypaną świeżą natką pietruszki.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Por dodać w całości tylko w czasie podsmażania warzyw


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.11.2012

Komentarze