Jak ugotować leczo?
Przepyszna węgierska potrawa na bazie pomidorów - w sam raz na lato, można również zapakować w słoiki i cieszyć się tym smakiem przez całą zimę. Polecam!
- • 3-4 pomidory
- • większy ogórek zielony
- • 2-3 papryki różnokolorowe
- • większa cukinia (lub dwie mniejsze)
- • cebula
- • kiełbasa - ilość wg upodobań
- • puszka pomidorów
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w grubszą kostkę.
Paprykę obieramy kroimy w paseczki.
Pomidory przekładamy do garnka, na mał ogień. Można dodać również pomidory z puszki.
Do garnka dodajemy pokrojoną cukinię.
Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonego ogórka obranego ze skórki.
Podczas duszenia warzyw kroimy kiełbasę wg upodobań mogą to być talarki, kosteczka, itp... i smażymy ją na patelni na rumiano.
Podsmażoną kiełbaskę dodajemy do warzyw. I dalej dusimy.
Na tłuszczu po kiełbasie smażymy obraną i pokrojoną w paseczki paprykę.
Dodajemy podsmażoną paprykę do garnka.
Następnie podsmażamy cebulkę i dodajemy ją do garnka. Dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na koniec doprawiamy do smaku: papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą... wg upodobań:)
Smacznego!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Do leczo można dodać również mięso np. wołowinę lub schab, może to być także boczek, co kto lubi:)
- •Jeśli lubimy kwaśniejszy smak należy dodać więcej pomidorów
- •Najlepiej robić w garnku z grubym dnem, wtedy nic nam się nie przypali
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:11:57
Ostatnio zmieniony: 2011-01-30 16:45:26
Ostatnio zmieniony: 2010-09-28 17:31:36
Ostatnio zmieniony: 2010-09-27 18:09:13
Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 11:18:26
:)
Dodaj komentarz