Jak ugotować leczo?

Przepyszna węgierska potrawa na bazie pomidorów - w sam raz na lato, można również zapakować w słoiki i cieszyć się tym smakiem przez całą zimę. Polecam!

  • 3-4 pomidory
  • większy ogórek zielony
  • 2-3 papryki różnokolorowe
  • większa cukinia (lub dwie mniejsze)
  • cebula
  • kiełbasa - ilość wg upodobań
  • puszka pomidorów
1
Obrane ze skórki pomidoryomidory kroimy w kostkę Obrane ze skórki pomidoryomidory kroimy w kostkę

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w grubszą kostkę.


2
Paprykę obieramy, kroimy w paseczki Paprykę obieramy, kroimy w paseczki

Paprykę obieramy kroimy w paseczki.


3
Pomidory tusimy na małym ogniu Pomidory tusimy na małym ogniu

Pomidory przekładamy do garnka, na mał ogień. Można dodać również pomidory z puszki.


4
Dodajemy cukinię Dodajemy cukinię

Do garnka dodajemy pokrojoną cukinię.


5

Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonego ogórka obranego ze skórki.


6
Podsmażamy kiełbaskę Podsmażamy kiełbaskę

Podczas duszenia warzyw kroimy kiełbasę wg upodobań mogą to być talarki, kosteczka, itp... i smażymy ją na patelni na rumiano.


7
Dodajemy kiełbaskę Dodajemy kiełbaskę

Podsmażoną kiełbaskę dodajemy do warzyw. I dalej dusimy.


8
Podsmażamy paprykę Podsmażamy paprykę

Na tłuszczu po kiełbasie smażymy obraną i pokrojoną w paseczki paprykę.


9
Dodajemy paprykę Dodajemy paprykę

Dodajemy podsmażoną paprykę do garnka.


10
Dodajemy podsmażoną cebulkę Dodajemy podsmażoną cebulkę

Następnie podsmażamy cebulkę i dodajemy ją do garnka. Dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie.


11

Na koniec doprawiamy do smaku: papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą... wg upodobań:)
Smacznego!


12

Uwagi i spostrzeżenia

  • Do leczo można dodać również mięso np. wołowinę lub schab, może to być także boczek, co kto lubi:)

  • Jeśli lubimy kwaśniejszy smak należy dodać więcej pomidorów

  • Najlepiej robić w garnku z grubym dnem, wtedy nic nam się nie przypali


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 13.07.2009

Komentarze

super porada

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:11:57

Świetna porada:) Warto z niej skorzystać:) W wolnej chwili,zapraszam do mnie:)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-30 16:45:26

Świetny przepis! Następnym razem jak będę robić leczo to skożystam z tego przepisu. I bardzo łądne zdjęcia ;)

Ostatnio zmieniony: 2010-09-28 17:31:36

Dzisiaj zrobiłam podobny tylko użyłąm kabaczka :) Chciałam nawet dodać poradę, ale widzę, że już jest i ma się bdb. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2010-09-27 18:09:13

Bardzo apetyczny przepis.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 11:18:26

Następnym razem spróbuję z patisonami, o ile znajdę miejsce gdzie można je kupić :)
jedno z moich ulubionych dań, zamiast cukinii można używać patisonów (smak praktycznie ten sam)
:)
Świetna porada ze świetnymi zdjęciami. Gratulacje! Wg takiej porady nawet ja byłbym w stanie ugotować leczo...
hymm wygląda smakowicie:)