Jak ugotować kalafiora?
Większość ludzi zjada tylko ugotowany kalafior, natomiast sposób jego gotowania również ma duży wpływ na smak warzywa. Poniżej podaję kilka porad, jak ugotować kalafior, żeby wyglądał apetycznie i równie dobrze smakował.
- • Kalafior
- • woda
- • ocet
- • sól
- • cukier
- • garnek do gotowania
1
Aby pozbyć się z kalafiora gąsienic i ślimaków, przed gotowaniem włóż kalafiora na 10-15 minut do wody zakwaszonej octem lub dobrze posolonej.
2
Aby ugotować kalafiora równomiernie, przytnij łodygę na krzyż i gotuj go różyczkami do góry.
3
Warzywo to zachowa śnieżnobiałą barwę, jeżeli przed gotowaniem dodasz do wody trochę mleka, soku z cytryny lub łyżkę maki rozprowadzonej zimną wodą.
4
Kalafior będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli - oprócz soli - do wody dodasz pół łyżeczki cukru.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
cenne
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 20:33:05
Dodaj komentarz