Jak ugotować kalafiora?

Większość ludzi zjada tylko ugotowany kalafior, natomiast sposób jego gotowania również ma duży wpływ na smak warzywa. Poniżej podaję kilka porad, jak ugotować kalafior, żeby wyglądał apetycznie i równie dobrze smakował.

  • Kalafior
  • woda
  • ocet
  • sól
  • cukier
  • garnek do gotowania
1

Aby pozbyć się z kalafiora gąsienic i ślimaków, przed gotowaniem włóż kalafiora na 10-15 minut do wody zakwaszonej octem lub dobrze posolonej.


2

Aby ugotować kalafiora równomiernie, przytnij łodygę na krzyż i gotuj go różyczkami do góry.


3

Warzywo to zachowa śnieżnobiałą barwę, jeżeli przed gotowaniem dodasz do wody trochę mleka, soku z cytryny lub łyżkę maki rozprowadzonej zimną wodą.


4

Kalafior będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli - oprócz soli - do wody dodasz pół łyżeczki cukru.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 02.11.2010

Komentarze

cenne

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 20:33:05