Jak trzeć chrzan i nie płakać?
Chrzan jest doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych i nie tylko. Najwygodniej jest kupić gotowy starty chrzan w słoiczku ale własnoręcznie przygotowany jest z pewnością lepszy. Jest tylko jeden problem - niestety tarcie chrzanu wywołuje lawinę łez. Jak sobie z tym poradzić ? Jest kilka sposobów - oto one.
Korzenie chrzanu zalewamy bardzo zimną wodą i ostawiamy na noc. Dzięki temu chrzan będzie jędrny, łatwiej będzie nam go trzeć i nie będziemy płakać.
Dobrze jest także trzeć chrzan w przewiewnym miejscu - można na czas wykonywania tej czynności po prostu zrobić w mieszkaniu przeciąg a chrzan trzeć tuż przy otwartym oknie. Można też robić to np. na balkonie najlepiej w lekko wietrzny dzień.
Dobrze jest również jeśli nóż, którym obieramy chrzan i tarka, na której będziemy go trzeć były zimne - możemy je opłukać lodowatą wodą lub na kilka minut włożyć o zamrażalki.
Jeśli przygotowujemy większą ilość chrzanu dobrze jest po starciu łyżki, dwóch skropić go sokiem z cytryny - nie ściemnieje ale również będzie łagodniejszy dla naszych oczu. Warto również małe ilości startego chrzanu przekładać do słoika i szczelnie go zakręcać - zapach nie będzie się rozprzestrzeniał w pomieszczeniu i jednocześnie będzie bardziej aromatyczny w chwili spożycia.
Chrzan możemy także trzeć jak najbliżej włączonego okapu kuchennego, który pochłonie zapach. Równie skuteczny jest rozpalony ogień w domowym kominku - czynny /przeczyszczony/ przewód kominowy pochłonie aromat chrzanu.
Uwagi i spostrzeżenia
- •W przypadku korzystania z kominka pamiętajmy by nie włączyć nawiewu na pomieszczenia - wtedy zamiast pozbyć się zapachu chrzanu rozniesiemy go po całym domu.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-19 16:21:20
Ostatnio zmieniony: 2013-04-19 08:59:47
Ostatnio zmieniony: 2013-04-19 00:11:43
Dodaj komentarz