Jak szybko zrobić wafle z masą?

Szybkie wafle - doskonały dodatek do kawy.

  • paczka wafli
  • puszka mleka skondensowanego - zagęszczone, słodzone
1

Puszkę wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Ilość wody musi przykrywać całą puszkę. Podczas gotowania należy zwracać uwagę aby puszka była cały czas przykryta wodą. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny.


2

Puszkę wyciągamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Nie otwierać gorącej puszki - masa może pod ciśnieniem wyprysnąć i nas poparzyć.


3

Smarujemy ciepłą masę wafle. Jedna puszka wystarcza na posmarowanie ok. 4-5 warstw wafli.


4

Wafle mogą się lekko wyginać więc dobrze przyłożyć je deską drewnianą i przekryć ścierką unikając przesuszenia.


5

Wafle najlepiej podawać nie wcześniej niż po ok. 2 godzinach od posmarowania. W tym czasie wafle nasiąkną masą i warstwy się pozlepiają.


6

Masę można zastąpić gotowym produktem zwanym KAJMAK, o różnych smakach.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 19.12.2009

Komentarze

Rzeczywiście coraz częściej w gotowych masach są kryształki cukru, zgrzytają po zębach. Masa z mleka skondensowanego smakuje mi zdecydowanie bardziej :)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-24 15:05:22

Proste i smaczne ;)

Ostatnio zmieniony: 2010-12-11 14:19:43

Masa kajmakowa jest super, ale czasami czuć kryształki cukru, w przeciwieństwie do masy z gotowanego mleka. 

Pomysłowe i mało kłopotliwe...