Jak szybko zrobić ciasto, gdy goście nadchodzą?
Prosty przepis na super szybkie, ale zarazem pyszne ciasto z jabłkami.
- • 1 szklanka mąki (najlepiej pszennej, ale można zastąpić inną)
- • 1 szklanka kaszy manny
- • 1/2 szklanki cukru (wersja zdrowsza to cukier brązowy ale można użyć zwykłego białego)
- • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 1 łyżeczka cynamonu
- • 3/4 kostki masła
- • jabłka, ok.1,5 kilograma
Do miski należy wsypać wszystkie suche składniki: mąka, kasza, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać i rozdzielić na trzy porcie (można wsypać do 3 szklanek).
Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Dodać cynamon.
Formę (ok 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować odrobiną masła bądź oleju.
Wsypujemy jedną część suchych składników i wykładamy na niej połowę jabłek.
Pokrywamy to drugą porcją mąki z cukrem i resztą jabłek.
Wszystko zakrywamy ostatnią porcją suchych składników.
Na wierzch ścieramy na tartce o grubych oczkach masło, tak aby pokryło całą powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok.60 minut.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ciekawą alternatywą dla cynamonu jest kardamon i imbir. Można też zaopatrzyć się w sklepie w specjalną przyprawę do szarlotek, która nie tylko odmienia smak ciasta z jabłkami ale i zapewnia nowe wrażenia smakowe.
- •Masło i sok z jabłek po rozgrzaniu stopi się z mąką i zespoli wszystkie warstwy.
- •Ciasto doskonale smakuje podawane na ciepło z bitą śmietaną.
- •Warto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 13:23:51
Ostatnio zmieniony: 2013-03-16 20:25:18
Ostatnio zmieniony: 2013-03-16 18:18:11
Dodaj komentarz