Jak szybko zrobić ciasto, gdy goście nadchodzą?

Prosty przepis na super szybkie, ale zarazem pyszne ciasto z jabłkami.

  • 1 szklanka mąki (najlepiej pszennej, ale można zastąpić inną)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru (wersja zdrowsza to cukier brązowy ale można użyć zwykłego białego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 kostki masła
  • jabłka, ok.1,5 kilograma
1

Do miski należy wsypać wszystkie suche składniki: mąka, kasza, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać i rozdzielić na trzy porcie (można wsypać do 3 szklanek).


2

Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Dodać cynamon.


3

Formę (ok 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować odrobiną masła bądź oleju.


4

Wsypujemy jedną część suchych składników i wykładamy na niej połowę jabłek.


5

Pokrywamy to drugą porcją mąki z cukrem i resztą jabłek.


6

Wszystko zakrywamy ostatnią porcją suchych składników.


7

Na wierzch ścieramy na tartce o grubych oczkach masło, tak aby pokryło całą powierzchnię.


8

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok.60 minut.


9

Uwagi i spostrzeżenia

  • Ciekawą alternatywą dla cynamonu jest kardamon i imbir. Można też zaopatrzyć się w sklepie w specjalną przyprawę do szarlotek, która nie tylko odmienia smak ciasta z jabłkami ale i zapewnia nowe wrażenia smakowe.

  • Masło i sok z jabłek po rozgrzaniu stopi się z mąką i zespoli wszystkie warstwy.

  • Ciasto doskonale smakuje podawane na ciepło z bitą śmietaną.

  • Warto przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 15.03.2013

Komentarze

wypróbuję na pewno, pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 13:23:51

Polecam spróbować!!!

Ostatnio zmieniony: 2013-03-16 20:25:18

Ciekawa jestem, czy rzeczywiście takie ciacho się uda... jakoś brak mi wiary...

Ostatnio zmieniony: 2013-03-16 18:18:11