Jak szybko przygotować coś pysznego i prostego.? Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim.
Goście już prawie za drzwiami, a Ty nie wiesz, co przygotować na kolację? To przepis dla Ciebie!
- • Dowolne kiełbaski w ilości odpowiedniej do ilości gości
- • Ciasto francuskie (gotowe do kupienia np. w biedronce)Jedno ciasto wystarcza na około 5 kiełbasek
- • puszka kukurydzy, 5 pieczarek, cebula, czosnek, starty ser żółty
- • przyprawy i jajko do posmarowania cista
Dzielimy ciasto na kawałki tak, by później można było w nie zawinąć kiełbaski, biorąc pod uwagę dodatkowy farsz.
Na kawałkach ciasta układamy kiełbaski (kabanosy, frankfurterki, co kto lubi!)
Dodajemy do każdej porcji trochę kukurydzy, posiekanej cebuli, czosnku, pokrojone w plasterki pieczarki i starty ser żółty.
Właściwie z farszem można eksperymentować:)
Doprawiamy pieprzem, ziołami wg uznania.
Zawijamy każdą kiełbaskę, w razie potrzeby doklejamy dodatkowe paski ciasta francuskiego.
Gotowe " zawijańce" smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut. (piekarnik z termoobiegiem ok. 12 minut) Smacznego!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Trzeba uważać, żeby farszem nie pobrudzić zbytnio brzegów ciasta, które potem chcemy zakleić.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 20:32:36
Ostatnio zmieniony: 2011-03-04 21:39:09
Dodaj komentarz