Jak szybko przygotować coś pysznego i prostego.? Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim.

Goście już prawie za drzwiami, a Ty nie wiesz, co przygotować na kolację? To przepis dla Ciebie!

  • Dowolne kiełbaski w ilości odpowiedniej do ilości gości
  • Ciasto francuskie (gotowe do kupienia np. w biedronce)Jedno ciasto wystarcza na około 5 kiełbasek
  • puszka kukurydzy, 5 pieczarek, cebula, czosnek, starty ser żółty
  • przyprawy i jajko do posmarowania cista
1

Dzielimy ciasto na kawałki tak, by później można było w nie zawinąć kiełbaski, biorąc pod uwagę dodatkowy farsz.


2

Na kawałkach ciasta układamy kiełbaski (kabanosy, frankfurterki, co kto lubi!)


3

Dodajemy do każdej porcji trochę kukurydzy, posiekanej cebuli, czosnku, pokrojone w plasterki pieczarki i starty ser żółty.
Właściwie z farszem można eksperymentować:)
Doprawiamy pieprzem, ziołami wg uznania.


4

Zawijamy każdą kiełbaskę, w razie potrzeby doklejamy dodatkowe paski ciasta francuskiego.
Gotowe " zawijańce" smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut. (piekarnik z termoobiegiem ok. 12 minut) Smacznego!


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Trzeba uważać, żeby farszem nie pobrudzić zbytnio brzegów ciasta, które potem chcemy zakleić.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 26.02.2010

Komentarze

ja zamiast ciasta francuskiego robiłam naleśniki.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 20:32:36

Zestaw ser żółty i czosnek, to od razu do mnie przemawia. Super kiełbaski do tego i palce lizać. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-04 21:39:09