Jak smażyć pieczarki?

Przygotowując jajka faszerowane, pizzę czy spaghetti bolognese często zdarza się, że pieczarki ciemnieją pod wpływem smażenia i wyglądają mało apetycznie - jak temu zapobiec?

  • pieczarki, masło
1

Po pierwsze i najważniejsze: pieczarki należy smażyć na maśle, nie na oleju.


2

Na dno rondelka lub patelni, w której smażysz pieczarki, umieść łyżkę masła; więcej nie jest potrzebne - pieczarki puszczą soki. Koniecznie smaż pieczarki na małym ogniu.


3

Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość mniej więcej o połowę i puszczą soki, możesz je odlać. Jest to konieczne podczas przygotowywania większości potraw - żeby nie były za rzadkie (farsz do jajek faszerowanych) lub nie wsiąkały i wpływały na konsystencję ciasta (pizza).


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 15.12.2010

Komentarze