Jak smażyć pączki bez nadmiaru tłuszczu?

Wbrew wszystkiemu to nie takie proste. Pączki jemy, a nie chcemy by ociekały tłuszczem, nie chcemy by się kojarzyły tylko z nim, ale z błogim smakiem słodziutkiego pączka. Samo wykonanie pączków wcale nam tego nie gwarantuje. Co zatem zrobić, aby pączek miał w sobie jak najmniej tłuszczu ?

1

Do ciasta (na kilogram mąki) dodajemy łyżkę spirytusu albo innego mocnego alkoholu. Do oleju, na którym smażysz też wlej kieliszek alkoholu. Tym alkoholem się nie upijesz, nie ma obaw. To działa naprawdę - pączki miej wchłaniają tłuszcz! Jeżeli nie masz spirytusu bądź alkoholu - zastąp go octem.


2

Smażenie pączków jest trudne. Jeśli wciąż się obawiasz o nadmiar tłuszczu - przed pieczeniem na oleju wrzuć pączki do gotującej się wody i po wypłynięciu poczekaj, aż ociekną z wody, a potem dopiero smaż.Ten sposób jednak jest bardzo pracochłonny. Cóż jednak nie robimy, aby osiągnąć sukces ? Bardzo wiele...


3

Warto jeszcze po usmażeniu wyłożyć pączki na papierowy ręcznik. Dzięki temu nadmiar tłuszczu szybko zleci i wchłonie go ręcznik. Potem dopiero - po paru minutach - posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Tak usmażone pączki szybko znikają, a domownicy nie narzekają, tylko się zachwycają.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.02.2013

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-11 17:04:01

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 17:13:39

Ciekawa porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-22 18:32:41