Jak rozpoznać czy kupowana ryba jest świeża?
Ryby śnięte szybko się psują, dlatego należy przechowywać je krótko i w temperaturze około zera. Kupując rybę na targu nie mamy pewności, czy sprzedawca oferuje nam świeży towar. Oto kilka rad jak rozpoznać, czy ryba jest świeża.
1

Sprawdzamy oczy - powinny być błyszczące, nie matowe.
2
Zapach powinien być niezbyt intensywny - im woń silniejsza tym ryba dłużej leży.
3
Skrzela mają być intensywnie czerwone.
4
Pletwa brzuszna powinna być sztywna, a łuska powinna przylegać do skóry.
5
Gdy złapiemy rybę za ogon nie powinna opaść całkiem, tylko lekko się zgiąć.Ciało ma być jędrne i elastyczne.
Komentarze
Co za głupoty.
Akurat ryba po zabiciu w ciągu 10 minut robi się kompletnie sztywna, skrzela białe robią się po kilku godzinach białe. Np.: trocie czy łososie w chwili wyjęcia z wody wystarczy przejechać palcem i ryba już traci łuskę w tym miejscu.
Pozdrawiam
Akurat ryba po zabiciu w ciągu 10 minut robi się kompletnie sztywna, skrzela białe robią się po kilku godzinach białe. Np.: trocie czy łososie w chwili wyjęcia z wody wystarczy przejechać palcem i ryba już traci łuskę w tym miejscu.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony: 2012-06-21 17:35:17
Śliski temat :)
Ale porada jak najbardziej przydatna i co najmniej warta zapamiętania.
Ale porada jak najbardziej przydatna i co najmniej warta zapamiętania.
Ostatnio zmieniony: 2012-06-16 00:46:28
Dodaj komentarz