Jak rozpoznać czy kupowana ryba jest świeża?

Ryby śnięte szybko się psują, dlatego należy przechowywać je krótko i w temperaturze około zera. Kupując rybę na targu nie mamy pewności, czy sprzedawca oferuje nam świeży towar. Oto kilka rad jak rozpoznać, czy ryba jest świeża.

1
Źródło zdjęcia: http://www.sxc.hu/photo/341980 Źródło zdjęcia: http://www.sxc.hu/photo/341980

Sprawdzamy oczy - powinny być błyszczące, nie matowe.


2

Zapach powinien być niezbyt intensywny - im woń silniejsza tym ryba dłużej leży.


3

Skrzela mają być intensywnie czerwone.


4

Pletwa brzuszna powinna być sztywna, a łuska powinna przylegać do skóry.


5

Gdy złapiemy rybę za ogon nie powinna opaść całkiem, tylko lekko się zgiąć.Ciało ma być jędrne i elastyczne.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.06.2012

Komentarze

Co za głupoty.
Akurat ryba po zabiciu w ciągu 10 minut robi się kompletnie sztywna, skrzela białe robią się po kilku godzinach białe. Np.: trocie czy łososie w chwili wyjęcia z wody wystarczy przejechać palcem i ryba już traci łuskę w tym miejscu.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-06-21 17:35:17

Śliski temat :)
Ale porada jak najbardziej przydatna i co najmniej warta zapamiętania.

Ostatnio zmieniony: 2012-06-16 00:46:28