Jak rozpalić grilla?
Grill, szczególnie w okresie letnim, jest popularną formą spotkań wieczorkiem. Rozmowa ze znajomymi przy blasku księżyca, grillując jest samą przyjemnością.
- • grill
- • rozpałka lub bomba z suchych patyczków, trawy i makulatury
- • suche patyczki, makulatura
- • zapalniczka/zapałki
- • węgiel
Najpierw musimy zaobserwować, w którą stronę leci wiatr. Ustawienie grilla w stronę wiatru ułatwi nam rozpalanie i oszczędzi późniejsze dmuchanie w rozżarzone węgielki.

Na grill nasypujemy węgla, kładziemy trochę makulatury i wrzucamy zapalone rozpałki w różne miejsca na grillu. Najlepiej dodać "przejścia" ognia między strefami grilla z suchych i chudych patyczków.
Jeżeli nie mamy rozpałki, będziemy musieli zrobić "bombę". Bierzemy makulaturę, najlepiej z papieru a'la opakowanie od węgla- taki papier najlepiej się pali. Musimy nazbierać suchych i chudych patyczków i ewentualnie trochę suchej trawy o kolorze zbożowym. Patyczki i suchą trawę owijamy w makulaturę i robimy "bombę". Taka bomba powinna być dość spora, by góra 3 mieściły się na grilla. Wsypujemy węgiel i kładziemy bomby na węgiel oraz sypiemy go trochę na bomby. Kule podpalamy, jeżeli za pierwszym razem nie załapie, oznacza, że kiepsko zgnietliśmy i między zawartością, a papierem jest trochę wolnej przestrzeni- wtedy rozpalamy aż do skutku.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-05-28 22:59:08
Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 19:11:54
A czy po tej bombie nie będzie mięso trochę śmierdzieć dymem?
Ostatnio zmieniony: 2010-08-25 14:20:10
Ostatnio zmieniony: 2010-08-23 06:57:11
Dodaj komentarz