Jak pysznie przyrządzić kapustę pekińską?
Poniżej przedstawiam przepis na trochę niestandardową wersję gotowanej i zasmażanej kapustki wiosennej. Jest lżejsza i szybko się ją robi.Polecam.
- • główka kapusty pekińskiej, cebulka, 2/3 pomidory, susz czosnku, koper, sól, pieprz cayenne, łyżka mąki
1
Szatkujemy całą kapustę pekińską i wkładamy ją do garnka, podlewamy olejem i niewielką ilością wody, gotujemy aż nieco zwiędnie.
2
W tym czasie kroimy cebulę i pomidory. Najpierw wrzucamy do kapusty cebulkę i chwilę razem gotujemy. Potem dodajemy pokrojone pomidory. Całość przyprawiamy solą, vegetą, suszonym,granulowanym czosnkiem (koniecznie w dużej ilości) i pieprzem cayenne (diabeł tkwi w szczegółach). Można dodać świeży koperek.
3
Na patelni rozgrzewamy olej i zasmażamy na nim nieco mąki. Wrzucamy naszą kapustkę i dolewamy wody.Zasmażamy całość około 5 minut. Kapusta ma mieć lekki sos. Gotowe!
Dodaj komentarz