Jak przyrządzić świetną jajecznicę ?

Kto z nas nie lubi jajecznicy ? Wspaniała na śniadanie, na kanapki, jako dodatek do wielu potraw, doskonała zarówno w zimie jak i w lecie, na zimno i gorąco. Sposobów na jajecznicę nie sposób zliczyć. Każdy z nas robi ją inaczej, z innymi dodatkami, luźniejszą, bardziej ściętą. A o to moje wariacje na temat jajecznicy :

1

Jajecznica na szynce dla początkujących

  • łyżeczka masła

  • 5 plasterków szynki

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 3 jajka

  • sól

  • pieprz
    Rozpuścić masło na małej patelni. Robić to powolutku, na małym ogniu, delikatnie rozprowadzając masło drewnianą łyżką lub łopatką - chodzi o to, żeby masła nie przypalić. Wrzucić na stopione masełko szynkę pokrojoną w małe kwadraciki oraz drobno posiekany szczypiorek. Rozbić ostrym nożem skorupki jajek i zawartość wylewać na patelnię. Dodać trochę soli oraz pieprzu i mieszać, aż do momentu ścięcia się jajek. Nie mieszać za długo, gdyż twarda jajecznica jest niesmaczna.


2

.... z pomidorami
Składniki:
8 jaj, 3-4 dkg tłuszczu, 25 ml mleka, 20 dkg pomidorów, sól,
pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, pokroić, wymieszać z mlekiem,
wlać na rozgrzany na patelni tłuszcz, dodać jaja i smażyć powoli ciągle mieszając
aby równomiernie się ścięły. Pod koniec smażenia zgasić ogień


3

Jajecznica bakaliowa
Jaja, 6
pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, garść
pokrojona w kostkę papryka konserwowa, garść
pokrojona w kostkę kiełbasa cienka, garść
cebula, własna ilość
szczypiorek, własna ilość
utarty żółty ser, około 200g
przyprawy pieprz, sól, jak kto lubi
czerwone wino (będzie lepszy efekt, ale to niekonieczne), kieliszek
1. Cebule posiekać i podsmażyć w raz z kiełbasą przed wybiciem jaj, potem wybić jajka i dodać ogórki, paprykę szczypiorek, utarty ser i przyprawić, (dolać wina). Ozdobić można ziołami np. bazylią.


4

.... z kurkami
Kurki (najlepiej te malutkie), szklanka
jajka, 4-6
cebula, 1 średnia
sól, do smaku
pieprz świeżo mielony, do smaku
masło, łyżka
mleko, 2 łyżki
olej, ciut do smażenia
1. Kurki myjemy w zimnej wodzie i jeśli są one malutkie nie kroimy wcale. Obieramy i kroimy w małą kosteczkę cebulkę. Smażymy cebulkę i kurki na maśle z odrobina oleju, żeby się masło nie spaliło. Smażymy na małym ogniu aż cebulka się zeszkli.

2. W miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Dodajemy do podsmażonych kurek i cebulki. Smażymy na małym ogniu aż jajka się zetną.

3. Podajemy ze świeżym pieczywkiem.


5

jajecznica na wątróbce
jaja,, 2
wątróbka z kurczaka, 1
łyżka masła, 1
cebula, 1
pieprz,
sól,
koperek,
Zeszklić cebulę na maśle, dodać dość drobno pokrojoną wątróbkę, lekko podsmażyć razem z cebulą, na końcu dodać jaja i mieszając smażyć całość lekko lub mocniej w zależności od upodobań. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekanym drobno koperkiem.


6

Jajecznica z bekonem, serem i pomidorkami
jajka, 2
bekon pokrojony w paski, 5 dag
pomidorki koktajlowe, 3
ser żółty, 5 dag
sól, szczypta
masło,

Rozgrzać na patelni masło, zarumienić na nim bekon. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość podsmażyć do momentu aż pomidorki nie staną się miękkie. Zdjąć z patelni pomidorki i bekon. Na tym samym tłuszczu podsmażyć rozbite jajka - tak, aby się ścięły (w razie potrzeby dodać trochę masła). Do jajek dodać starty żółty ser. Podsmażyć tak, aby się stopił. Zdjąć z patelni na talerz. Podawać z bekonem i pomidorkami uprzednio podsmażonymi.


7

Jajecznica z tuńczykiem

3 jajka,
100 ml śmietanki kremówki,
2 łyżki sera typu parmezan,
50 g tuńczyka z puszki,
łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
30 dag masła,
sól i pieprz,
2 kromki chleba,

Rozbić jajka, wymieszać ze śmietanką. Na patelni rozgrzać masło i wylać jajka. Następnie dodać ser. Zdjąć z ognia, zmieszać z tuńczykiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu ułożyć kromki chleba a na nich jajecznicę. Wierzch posypać serem i pietruszką. Podawać z kawką lub świeżo wyciśniętym sokiem.


8

i w zasadzie można tak bez końca ...

Smacznego !


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.07.2009

Komentarze

Wszystko zależy od tego kto co lubi:)fajna porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:35:19

Muszę koniecznie sprawdzić wersję z tuńczykiem. A jajecznica na maśle faktycznie smakuje najlepiej, ale żeby nie szkodzić zdrowiu należy masło wcześniej sklarować.

Ostatnio zmieniony: 2011-06-27 15:05:36

Może nie można, ale jest pyszna na maśle.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-31 19:53:20

Usłyszałam po 35 latach życia, że nie można smażyć na maśle, bo w  trakcie wytwarzają się substancje rakotwórcze.