Jak przyrządzić smaczną pastę z makreli?

Jeśli masz ochotę na pyszne śniadanie lub kolację to ta pasta z makreli podana ze świeżym pieczywem jest na to doskonałym sposobem. Jest smaczna, łatwa w wykonaniu i świetnie urozmaici jadłospis.

  • Wędzona makrela średniej wielkości
  • 4 jajka
  • 2 większe cebule
  • około 10 dkg żółtego sera
  • majonez ,sól,pieprz.
1

Wędzoną makrelę średniej wielkości obieramy z ości, rwiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia. Możemy również makrelę po prostu zmielić w maszynce.


2

Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę i dodajemy do makreli.


3

Obrane i umyte cebule kroimy w dość drobną kostkę. Może to być cebula biała lub dla uatrakcyjnienia wyglądu pasty cebula czerwona - przez co pasta stanie się pięknie kolorowa. Cebulę dodaj do naczynia z makrelą.


4

Pokrój ser żółty w kostkę lub przetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników.
Pastę dokładnie wymieszaj i dodaj majonez.W zależności od swoich upodobań kulinarnych i dietetycznych dodajemy różną jego ilość.Można dodać 3-4 łyżki lub nawet cały słoik :) Jak kto woli. Pastę doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z solą należy uważać bo zdarza się niekiedy, że ryba którą kupimy jest już mocno słona wtedy już nawet nie trzeba solić, albo solimy bardzo oszczędnie.
Na koniec możemy posypać pastę zieleniną-może to być np. szczypiorek, pietruszka - to co akurat mamy.
Życzę smacznego :)


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 26.09.2010

Komentarze

To musi być pyszne. Na pewno skorzystam.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-25 18:42:04