Jak przyrządzić sałatkę gyros?
Prosty przepis na bardzo smaczną sałatkę. Zaskocz swoich gości sałatką wywodzącą się z grecji. Poczuj smak wakacji już teraz.
- • Filety z kurczaka (2 szt.) , 2-3 łyżki oleju, majonez, ketchup pikantny, 1 puszka kukurydzy, 2 średnie cebule, 4-5 ogórków konserwowych, 1 czerwona papryka, 2 łyżeczki Vegety, 1 kapusta pekińska (tylko miękka część kapusty), przyprawa do gyrosa
Mięso umyć, osuszyć, posypać przyprawą do gyrosa, skroplić olejem i odstawić na godzinkę.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 15 min. Następnie musimy przestudzić, odsączyć od tłuszczu. Gotowe mięso dajemy do szklanej miski i smarujemy ketchupem.
Następnie musimy posiekać cebulkę i wyłożyć na mięso. Na cebule kładziemy pokrojone w kostkę ogórki i na to wszystko dajemy warstwę majonezu. Odsączamy kukurydzę i kładziemy na "wysmarowane" ogórki. Następnie należy pokroić paprykę w kostkę i dać na kukurydzę.
NA koniec musimy posiekać miękką część kapusty. Wykładamy na górę i posypujemy Vegetą. Delektujemy się pysznym smakiem sałatki.
Dodaj komentarz