Jak przyrządzić pyszne placki warzywne?
Lubisz placki ziemniaczane? A co powiesz na placki, które składają się nie tylko z ziemniaków i są jeszcze pyszniejsze? Jest z nimi niewiele więcej zabawy, a smak jest o wiele ciekawszy. Polecam przepis na placki warzywne.
- • 2 spore ziemniaki
- • połowa średniego selera
- • 3-4 średnie marchewki
- • średnia cebula
- • 2 jajka
- • 3/4 szklanki mąki
- • pieprz, sól
- • zioła prowansalskie, przyprawa do dań ziemniaczanych
- • olej do smażenia
Przygotuj potrzebne warzywa z listy, czyli ziemniaki, marchewki, selera i cebulę. Obierz wszystkie.
Weź teraz dużą miskę i tarkę. Ścieraj warzywa w dowolnej kolejności. Ja polecam ścieranie połowy na dużych oczkach, a połowy na drobnych. Dzięki temu powstała potem masa będzie obszerna ale i bardziej "kleista'
Po utarciu warzyw sprawdź czy wypuściły wodę. Jeśli tak, odlej ją, a następnie wbij jajka i wymieszaj dokładnie. Zacznij dodawać mąkę podczas mieszania, rozprowadzaj ją tak aby masa warzywna dobrze się z nią wymieszała.
W trakcie mieszania dopraw masę wedle uznania solą i pieprzem, polecam również zioła prowansalskie i mieszankę przypraw do dań ziemniaczanych - nadają wspaniałego aromatu potrawie
Rozgrzej olej na patelni i rozłóż dużą łyżką dwa kopczyki z masy warzywnej, rozklep je delikatnie, tak aby powstałe placki były nie za grube ale tez nie "prześwitujące"
Smażymy placki kilka minut obracając co jakiś czas, aż będą rumiane.
Gotowe placki odkładamy na talerz, można użyć papierowego ręcznika dla odsączenia tłuszczu. Smacznego ;)
Uwagi i spostrzeżenia
- •Placki świetnie smakują polane keczupem lub sosem czosnkowym
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-06-09 19:59:53
Ostatnio zmieniony: 2013-06-09 11:17:32
Ostatnio zmieniony: 2013-05-01 11:43:43
Ostatnio zmieniony: 2013-04-23 15:59:51
Ostatnio zmieniony: 2013-04-23 11:05:36
Dodaj komentarz