Jak przyrządzić pyszne gofry ?
Gofry to wspaniałe urozmaicenie menu. Nadają się doskonale jako deser po obiedzie lub wymyślny podwieczorek. Polecam przepis na pyszne gofry tradycyjne.
- • Gofrownica
- • 1,5 szklanki mleka
- • 3 jajka
- • 7 łyżek oleju roślinnego
- • 1,75 szklanki mąki
- • 1 łyżka cukru
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 1/2 łyżeczki soli
1
Wsyp wszystkie suche składniki do wysokiego naczynia.
2

Weź 3 jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
3

Do suchych składników dodaj jednocześnie żółtka, olej i mleko. Ubijaj to aż ciasto będzie gładkie klarowne i bez grudek.
4

Dodaj do ciasta białka i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto upiecz w nagrzanej gofrownicy.
5

Gofry można podawać na różne sposoby np z dżemem, ze śmietaną, z cukrem pudrem, z owocami itd
6
Uwagi i spostrzeżenia
- •Gofrownica powinna być nagrzana i posmarowana olejem przed wlaniem ciasta.
- •Porcja na ok 8 gofrów.
Komentarze
Robienie gofrów samemu sprawia duzo frajdy. Poza tym wiemy co jemy i że jest to zrobione ze zdrowych, świeżych składników. Gofry z budek mogą być niestety czasami gotowe-kupne z konserwantami :(
Ostatnio zmieniony: 2012-03-19 22:26:23
Kurczę, ale prosty przepis, a ja tak lubię gofry, gdy jestem w parku. Teraz spróbuję w domu to zrobić. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony: 2012-03-19 19:07:31
Pychotka
Ostatnio zmieniony: 2012-02-07 10:37:19
No proszę a w parku bez 2 zł/ za szt do kiosku nie podchodź. Dzieciaki będą zachwycone.
Ostatnio zmieniony: 2012-01-20 12:41:01
Dodaj komentarz