Jak przyrządzić pyszne gofry ?

Gofry to wspaniałe urozmaicenie menu. Nadają się doskonale jako deser po obiedzie lub wymyślny podwieczorek. Polecam przepis na pyszne gofry tradycyjne.

  • Gofrownica
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 7 łyżek oleju roślinnego
  • 1,75 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
1

Wsyp wszystkie suche składniki do wysokiego naczynia.


2

Weź 3 jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.


3

Do suchych składników dodaj jednocześnie żółtka, olej i mleko. Ubijaj to aż ciasto będzie gładkie klarowne i bez grudek.


4

Dodaj do ciasta białka i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto upiecz w nagrzanej gofrownicy.


5

Gofry można podawać na różne sposoby np z dżemem, ze śmietaną, z cukrem pudrem, z owocami itd


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Gofrownica powinna być nagrzana i posmarowana olejem przed wlaniem ciasta.

  • Porcja na ok 8 gofrów.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.12.2011

Komentarze

Robienie gofrów samemu sprawia duzo frajdy. Poza tym wiemy co jemy i że jest to zrobione ze zdrowych, świeżych składników. Gofry z budek mogą być niestety czasami gotowe-kupne z konserwantami :(

Ostatnio zmieniony: 2012-03-19 22:26:23

Kurczę, ale prosty przepis, a ja tak lubię gofry, gdy jestem w parku. Teraz spróbuję w domu to zrobić. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-19 19:07:31

Pychotka

Ostatnio zmieniony: 2012-02-07 10:37:19

No proszę a w parku bez 2 zł/ za szt do kiosku nie podchodź. Dzieciaki będą zachwycone.

Ostatnio zmieniony: 2012-01-20 12:41:01