Jak przyrządzić piersi kurczaka cytrynowo-czosnkowe?
Kurczak to mięso łatwe do kupienia, niedrogie proste i szybkie do przygotowania. Ze wszystkich "części" wspomnianej kury, najlepsze moim zdaniem są piersi, i to nie ze względu na moją orientację seksualną:), tylko ze względu na smak pod każdą postacią. Tak więc amatorzy "białego mięsa" do garów.
- • 4 piersi kurczaka
- • 2 roztarte ząbki czosnku
- • listki z 4 gałązek tymianku
- • oliwa
- • 2 cytryny
- • sól, pieprz
Naciąć kieszeń w każdej piersi kurczaka, rozłożyć ją jak "książkę" i spłaszczyć dłonią.
Wymieszać czosnek z tymiankiem i 3-4 łyżkami oliwy, posmarować kurczaka.
Smażyć na teflonowej patelni ( bez dodatkowego tłuszczu) po 1-2min z każdej strony. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, przyprawić do smaku. Podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Drugą cytrynę pokroić na ćwiartki.
Do każdej porcji mięsa podawać ćwiartkę cytryny
Dobrym dodatkiem jest zielona sałata i białe pieczywo.
SMACZNEGO:)
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 20:14:05
Ale raz po raz i od standardu można odejść:)
Polecam,
(chłop w kuchni = nie ma co jeść , nie zgadzam się z tym :)
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 16:15:21
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 16:00:55
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:28:21
Dodaj komentarz