Jak przyrządzić piersi kurczaka cytrynowo-czosnkowe?

Kurczak to mięso łatwe do kupienia, niedrogie proste i szybkie do przygotowania. Ze wszystkich "części" wspomnianej kury, najlepsze moim zdaniem są piersi, i to nie ze względu na moją orientację seksualną:), tylko ze względu na smak pod każdą postacią. Tak więc amatorzy "białego mięsa" do garów.

  • 4 piersi kurczaka
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • listki z 4 gałązek tymianku
  • oliwa
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz
1

Naciąć kieszeń w każdej piersi kurczaka, rozłożyć ją jak "książkę" i spłaszczyć dłonią.


2

Wymieszać czosnek z tymiankiem i 3-4 łyżkami oliwy, posmarować kurczaka.


3

Smażyć na teflonowej patelni ( bez dodatkowego tłuszczu) po 1-2min z każdej strony. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, przyprawić do smaku. Podgrzewać jeszcze przez chwilę.


4

Drugą cytrynę pokroić na ćwiartki.
Do każdej porcji mięsa podawać ćwiartkę cytryny
Dobrym dodatkiem jest zielona sałata i białe pieczywo.
SMACZNEGO:)


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 23.03.2011

Komentarze

To super przepis, bo ja często robię filety z kurczaka. Wypróbuję ten przepis na pewno. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 20:14:05

Piersi w panierce to standard, standard który jest najlepszy bo taki nasz , POLSKI:)
Ale raz po raz i od standardu można odejść:)
Polecam,
(chłop w kuchni = nie ma co jeść , nie zgadzam się z tym :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 16:15:21

W zasadzie to wolę piersi w panierce, ale może być:-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 16:00:55

Smaczne:)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:28:21