Jak przyrządzić pędy bambusa ze szpinakiem?
Pędy bambusa ze szpinakiem są prostą do przyrządzenia potrawą o zaskakującym smaku, który daje kompozycja głównych składników i przypraw. Mogą stanowić przekąskę, jak i dodatek do dania głównego.
- • olej arachidowy, szpinak, pędy bambusa z puszki, czosnek, czerwone chilli, cynamon, wywar warzywny, culier, sól, soso sojowy, mąka kukurydziana, woda.
3 łyżki oleju arachidowego mocno rozgrzać w gorącym woku lub na dużej patelni poruszając naczyniem ruchem kolistym. Gdy olej się rozgrzeje - jednocześnie wrzucić do woka 225 g drobno pokrojonego szpinaku i 175 g odsączonych pędów bambusa z puszki. Smażyć minutę.
Następnie odać 1 wyciśnięty ząbek czosnku, 2 świeże czerwone chilli pokrojone w plasterki, szczyptę mielonego cynamonu i smażyć przez około pół minuty.
Dodać 300 ml wywaru warzywnego, szczyptę cukru, szczyptę soli i 1 łyżkę jasnego sosu sojowego. Wszystko wymieszać, przykryć i gotować przez 5 minut na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie a sos gotowy. Jeśli potrawa byłaby zbyt wodnista należy dodać odrobinę mąki kukurydzianej rozprowadzonej w wodzie w stosunku 1:2.
Przełożyć na półmisek i podawać bez dodatków lub z szerokim makaronem lub z białym ryżem.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Lepiej użyć pędów bambusa z puszki niż świeżych, gdyż te drugie wymagają długiego czasu gotowania.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 20:32:52
Dodaj komentarz