Jak przyrządzić pędy bambusa ze szpinakiem?

Pędy bambusa ze szpinakiem są prostą do przyrządzenia potrawą o zaskakującym smaku, który daje kompozycja głównych składników i przypraw. Mogą stanowić przekąskę, jak i dodatek do dania głównego.

  • olej arachidowy, szpinak, pędy bambusa z puszki, czosnek, czerwone chilli, cynamon, wywar warzywny, culier, sól, soso sojowy, mąka kukurydziana, woda.
1

3 łyżki oleju arachidowego mocno rozgrzać w gorącym woku lub na dużej patelni poruszając naczyniem ruchem kolistym. Gdy olej się rozgrzeje - jednocześnie wrzucić do woka 225 g drobno pokrojonego szpinaku i 175 g odsączonych pędów bambusa z puszki. Smażyć minutę.


2

Następnie odać 1 wyciśnięty ząbek czosnku, 2 świeże czerwone chilli pokrojone w plasterki, szczyptę mielonego cynamonu i smażyć przez około pół minuty.


3

Dodać 300 ml wywaru warzywnego, szczyptę cukru, szczyptę soli i 1 łyżkę jasnego sosu sojowego. Wszystko wymieszać, przykryć i gotować przez 5 minut na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie a sos gotowy. Jeśli potrawa byłaby zbyt wodnista należy dodać odrobinę mąki kukurydzianej rozprowadzonej w wodzie w stosunku 1:2.


4

Przełożyć na półmisek i podawać bez dodatków lub z szerokim makaronem lub z białym ryżem.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Lepiej użyć pędów bambusa z puszki niż świeżych, gdyż te drugie wymagają długiego czasu gotowania.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.11.2012

Komentarze

wow

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 20:32:52