Jak przyrządzić i podać rozgrzewającą herbatę imbirową z dodatkiem kardamonu i cytryny?
Herbata imbirowa to dobrze rozgrzewający nasz organizm -napój o bogatych właściwościach i wszechstronnym działaniu. Imbir w swoim składzie zawiera min. takie minerały jak: wapń, fosfor, magnez, potas. Ma ostry, lekko gorzkawy smak. Wspaniale pobudza apetyt, działa leczniczo na naszą odporność, niszczy wirusy. Działa przeciwzapalnie chroniąc przede wszystkim nasze stawy. Herbatę imbirową powinno się pić gorącą z cytryną i dodatkiem miodu. Wspaniale smakuje w jesienno- zimowe wieczory.
Potrzebne produkty:
Herbata dobrej jakości ( może być ekspresowa).
Kłącze świeżego imbiru.
Cytryna lub limonka.
Cukier brązowy.
Miód opcjonalnie.
Odrobina mielonego kardamonu.
Korzeń imbiru obieramy ze skórki, kroimy na małe cienkie plasterki lub jak ktoś woli inaczej, na przykład na małe paseczki (opcjonalnie imbir można zetrzeć na tarce,ale wtedy herbata robi się mętna).
Na dno filiżanki wkładamy kilka cienkich plasterków obranego imbiru, odrobinę kardamonu, plaster cytryny lub limonki.
Zalewamy gorącym wywarem zrobionym z herbaty, wody i trzcinowego cukru ( oczywiście jeśli ktoś słodzi). Można do wywaru dodać również trochę miodu (najlepszy jest spadziowy). Filiżankę przykrywamy na dwie minuty. Odkrywamy i herbata jest gotowa do picia!
Smacznego:)
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:20:34
Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 13:35:17
Ostatnio zmieniony: 2012-12-05 20:56:41
Dodaj komentarz