Jak przyrządzić gnocchi al gorgonzola?
Gnocchi al gorgonzola - wyśmienite włoskie danie, które możemy zamówić w najlepszych restauracjach. Zadziwiające jest, że możemy je zrobić we własnym domu, poświęcając na gotowanie czterdzieści minut i nie wydając przy tym fortuny. Porcja w sam raz dla czterech głodnych osób. Zaczynajmy więc.
- • Ok. 0,5 kg mąki
- • 1 kg ziemniaków
- • 5 łyżek śmietany 12%
- • duża śmietana 18%
- • 20 dag sera żółtego
- • średnia cebulka
- • ząbek czosnku
- • przyprawy: sól, pieprz
- • olej lub oliwa
- • garnek, mikser/tłuczek, tarka
Obierz kilogram ziemniaków i ugotuj je bez soli.
Ziemniaki zgnieć tłuczkiem lub zmiksuj mikserem dodając do nich 5 łyżek stołowych śmietany. Miksuj lub ubijaj, póki nie powstanie gładka masa.
Przełóż ziemniaki na czysty blat, dosyp do nich mąkę z odrobiną soli i zagnieć ciasto.
Syp tyle mąki, żeby ciasto nie lepiło się do rąk.
Na blacie wysyp nieco mąki.
Zagniecione ciasto uformuj w cienki wałek i pokrój w drobne kawałeczki.
Pokrojone kawałki kładź na wysypany mąką blat.
Zostaw kluseczki na 15 minut.
Posiekaj drobno ząbek czosnku i cebulkę.
Na osobnym talerzy zetrzyj 20 dkg sera żółtego.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulkę z czosnkiem - lekko podsmaż.
Do cebulki dolej dużą śmietanę. Wymieszaj.
Do całości dosyp starty ser żółty i mieszaj aż do rozpuszczenia.
Dodaj soli i pieprzu do smaku, a następnie zamieszaj.
Sos powinien mieć konsystencję gęstą, ale nie ciągnącą.
Odstaw sos, aby lekko się ostudził.
Zagotuj w garnku wodę i wrzuć do gotującego się wrzątku kluseczki.
Zamieszaj co jakiś czas. Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, wyjmij je na talerz.
Kiedy wszystkie kluseczki będą gotowe, rozłóż je na 4 talerze i polej sosem.
Możesz przyozdobić całość miętą, bazylią itp.
Gotowe :)
Smacznego.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Oryginalnie powinno się używać sera gorgonzola, ale każdy ser żółty (nie wędzony) nadaje się do przepisu. Nie czuć różnicy w smaku.
- •Śmietanę 18% można zastąpić inną, o większej procentowości - sos wychodzi bardziej aksamitny.
- •Jeśli lubisz szpinak, dobrym pomysłem jest posiekanie niewielkiej ilości i dodanie go do do sosu. Szpinak, wrzucany na patelnię zaraz po wlaniu śmietany i przed wrzuceniem sera, musi się zagotować.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 15:35:21
Dodaj komentarz