Jak przyrządzić galaretkę żurawinową?
Po przyrządzeniu tej galaretki będziemy mogli pochwalić się wśród znajomych, że potrafimy zrobić sami galaretkę, bez sztucznych barwników tylko sama natura.
- • 30 dag. żurawiny
- • 3 szklanki wody
- • 7 czubatych łyżeczek cukru
- • 2 płaskie łyżki stołowe żelatyny
1
Żelatynę zalać niewielką ilością przygotowanej, chłodnej wody, pozostawić, aby spęczniała i zagotować.
2
Żurawiny opłukane i przebrane zalać trzema szklankami wrzątku, dodając cukier, zagotować i przecedzić (tak aby otrzymać klarowny kompot).
3
Następnie kompot wymieszać z żelatyną, rozlać do pucharków i ochłodzić. Gdy galaretka stężeje, można ją udekorować bitą śmietaną i okruchami czekolady. Jeśli nie zależy nam na klarowności galaretki, dodajemy do płynu przetarte przez sito żurawiny.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Smaczne i zdrowe zapewne... :-)
Ostatnio zmieniony: 2012-02-26 00:59:19
Dodaj komentarz