Jak przyrządzić galaretkę żurawinową?

Po przyrządzeniu tej galaretki będziemy mogli pochwalić się wśród znajomych, że potrafimy zrobić sami galaretkę, bez sztucznych barwników tylko sama natura.

  • 30 dag. żurawiny
  • 3 szklanki wody
  • 7 czubatych łyżeczek cukru
  • 2 płaskie łyżki stołowe żelatyny
1

Żelatynę zalać niewielką ilością przygotowanej, chłodnej wody, pozostawić, aby spęczniała i zagotować.


2

Żurawiny opłukane i przebrane zalać trzema szklankami wrzątku, dodając cukier, zagotować i przecedzić (tak aby otrzymać klarowny kompot).


3

Następnie kompot wymieszać z żelatyną, rozlać do pucharków i ochłodzić. Gdy galaretka stężeje, można ją udekorować bitą śmietaną i okruchami czekolady. Jeśli nie zależy nam na klarowności galaretki, dodajemy do płynu przetarte przez sito żurawiny.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 20.02.2012

Komentarze

Smaczne i zdrowe zapewne... :-)

Ostatnio zmieniony: 2012-02-26 00:59:19