Jak przyrządzić cukinie?

Poniżej kilka słów o smażeniu cukinii. Cukinia, roślina bardzo popularna w całej Europie jest składnikiem wielu dań, sałatek, surówek czy marynat. Jeden ze smacznych, bardzo prostych i szybkich sposobów na jej przyrządzenie to smażenie. Warto w tym miejscu jedynie dodać, że jest to bardzo zdrowa jarzyna, zawierająca karoten, błonnik, wit. C, PP, B1 i wiele innych składników odżywczych. Ponadto cukinia nie kumuluje w sobie metali ciężkich.

  • cukinia
  • olej
  • kilka jajek
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
1
http://www.sxc.hu/photo/1232719 http://www.sxc.hu/photo/1232719

Cukinię myjemy i obcinamy jej końce. Następnie kroimy ją w ok. 1. cm plastry.


2

Przyrządzamy sobie teraz zestaw do panierowania: rozkładamy 3 talerzyki: na jeden sypiemy mąkę, na drugi wybijamy dwa jajka i roztrzepujemy je razem z solą i pieprzem, na trzeci talerzyk sypiemy bułkę tartą.


3

Teraz każdy plaster panierujemy w następującej kolejności: mąka-jajko-bułka tarta, po czym wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy przez chwilę.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • uważać żeby się nie poparzyć

  • młodsza cukinia nadaje się do smażenia lepiej jak stara, aczkolwiek obydwie są pyszne :)


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 23.07.2012

Komentarze

warto wiedzieć

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 20:31:00