Jak przyrządzić cukinie?
Poniżej kilka słów o smażeniu cukinii. Cukinia, roślina bardzo popularna w całej Europie jest składnikiem wielu dań, sałatek, surówek czy marynat. Jeden ze smacznych, bardzo prostych i szybkich sposobów na jej przyrządzenie to smażenie. Warto w tym miejscu jedynie dodać, że jest to bardzo zdrowa jarzyna, zawierająca karoten, błonnik, wit. C, PP, B1 i wiele innych składników odżywczych. Ponadto cukinia nie kumuluje w sobie metali ciężkich.
- • cukinia
- • olej
- • kilka jajek
- • mąka
- • bułka tarta
- • sól, pieprz

Cukinię myjemy i obcinamy jej końce. Następnie kroimy ją w ok. 1. cm plastry.
Przyrządzamy sobie teraz zestaw do panierowania: rozkładamy 3 talerzyki: na jeden sypiemy mąkę, na drugi wybijamy dwa jajka i roztrzepujemy je razem z solą i pieprzem, na trzeci talerzyk sypiemy bułkę tartą.
Teraz każdy plaster panierujemy w następującej kolejności: mąka-jajko-bułka tarta, po czym wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy przez chwilę.
Uwagi i spostrzeżenia
- •uważać żeby się nie poparzyć
- •młodsza cukinia nadaje się do smażenia lepiej jak stara, aczkolwiek obydwie są pyszne :)
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 20:31:00
Dodaj komentarz