Jak przyrządzić chilli con carne?
Potrawa ta jest smaczna, co ważne przygotowuje się ją szybko, jest łatwa i niedroga, a także może stanowić ciekawą odmianę w tradycyjnym jadłospisie...można ją podawać jako danie główne, np z ryżem lub jeść samą czy z chlebem.
- • ok. 0,5 kg. mięsa mielonego, w zalezności od upodobań
- • cebula
- • czosnek
- • oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
- • 2 puszki pomidorów bez skórki, można też dodać świeżych
- • puszka fasoli czerwonej
- • puszka kukurydzy
- • 1 duża czerwona papryka
- • przyprawy: specjalna przyprawa do tego dania lub przprawa do dań meksykańskich
- • jeśli powyższe nie są dostępne lub razem z nimi można dodać przyprawę chilli, curry, kmin rzymski
- • sól, pieprz
Na dużą (powinna być głęboka, to ułatwi mieszanie) patelnię nalać oliwę z oliwek, rozgrzać, następnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dołożyć drobno pokrojony czosnek...dodać przyprawy, wszystko wymieszać i podsmażyć, tak żeby lekko zarumienić cebulę.
Do cebuli, czosnku i przypraw dodać mięso mielone, dobrze wymieszać i smażyć, co jakiś czas mieszając, żeby nie przypalić. Osobiście wolę, żeby mięso było dobrze podsmażone.
W następnej kolejności dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem, jeśli chcemy użyć też świeżych, wcześniej parzymy je w gorącej wodzie i ściągamy skórkę. Chwilę wszystko razem gotujemy, ok. 15 minut, dobrze jest spróbować mięsa i sprawdzić czy jest już dobre. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, z której wcześniej usuwamy gniazda nasienne. Otwieramy puszkę fasoli oraz kukurydzy i na patelnię. Gotujemy jeszcze jakiś czas, żeby papryka była miękka. Danie powinno być dość ostre ale to oczywiście dopasowujemy do własnych upodobań. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy;)
Mam nadzieję, że wszystkim posmakuje, bo udaje się zawsze. Smacznego.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 11:21:54
Dodaj komentarz