Jak przyrządzić bread and butter pudding?
Przepyszny, prosty do przygotowania a zarazem niedrogi pudding chlebowy. Niedrogi, gdyż można wykorzystać resztki nie pierwszej już świeżości pieczywka. Jeden z ulubionych puddingów w Wielkiej Brytanii.
- • masło, 10 kromek chleba, 50 g rodzynek, 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki cynamonu, 350 ml mleka, 50 ml śmietany kremówki, 2 jajka, 25 g cukru, 1 łyżeczka waniliowego aromatu do ciasta
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Wysmarować foremkę masłem. Pokroić kromki ukośnie w trójkąty a następnie posmarować je masłem. Zamiast jasnego chleba równie dobrze spisze się chleb ciemny a nawet maślane bułeczki, rogaliki czy chałka.
Ułożyć w foremce pierwszą warstwę trójkącików tak, by nachodziły na siebie. Układać posmarowaną stroną do góry. Posypać taką ilością rodzynek by zostały na kolejne warstwy. Dodać odrobinę gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Kłaść kolejne warstwy.
Delikatnie podgrzać mleko i śmietanę. Nie gotować.
Ubijać jajka z 3/4cukru i aromatem waniliowym. Stopniowo wlewać ciepłe mleko.
Powoli wlewać masę na chleb. Delikatnie docisnąć chleb dłońmi by zanurzył się w masie. Posypać resztką cukru i odstawić na 30 minut.
Piec pudding przez około 40-45 minut aż wyrośnie i nabierze zlotobrązowego koloru.
Smacznego!
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 08:54:52
Ostatnio zmieniony: 2011-03-17 10:51:11
Dodaj komentarz