Jak przyrządzić bigos po cygańsku?

Bigos, "potrawa narodowa", podbija serca również po za granicami, za sprawą polskich emigrantów. Sam znam kilku anglików, którym na myśl o bigosie, kapie ślinka. Jeżeli lubicie eksperymentować ze sztandarami kuchennymi, polecam nasz polski bigos przyrządzić po cygańsku. Do garów:)

  • 2 kg kapusty, najlepiej chrzanowej
  • 2kg chudego boczku
  • słoik powideł śliwkowych (najlepiej z Międzychodu)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • grzyby suszone
  • cebula
  • sól, pieprz
1

Posolone i popieprzone mięso usmażyć w głębokim garnku wraz z cebulką


2

Kapustę ugotować, połączyć z mięsem pokrojonym w kostkę.
dodać grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe.


3

Na koniec dodać powidła (cały słoik)
Dają one smak i piękny kolor.
Smacznego


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.03.2011

Komentarze

Fajna porada. Rzadko jadam bigos, ale bardzo możliwe, że Twój z chęcią wypróbuję ;-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2011-03-28 22:37:43

Bigos cygański? Będę musiał sprawdzić. Zapowiada się dobrze...

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 21:47:16

:) bigos to jest to szczególnie zimą. Zapraszam na :http://www.zaradni.pl/porada/4663,jak_zrobic_bigos

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 21:04:12

zawsze, nawet ten myśliwski (kapusta w garnku, mięso w lesie;] )

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 18:36:43

Bigos to najfajniejsza potrawa, która smakuje cały czas. Im bardziej straszy, tym lepiej smakuje, a jeszcze doprawiony winem palce lizać. Pychota:).

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 18:28:37