Jak przyrządzić bigos po cygańsku?
Bigos, "potrawa narodowa", podbija serca również po za granicami, za sprawą polskich emigrantów. Sam znam kilku anglików, którym na myśl o bigosie, kapie ślinka. Jeżeli lubicie eksperymentować ze sztandarami kuchennymi, polecam nasz polski bigos przyrządzić po cygańsku. Do garów:)
- • 2 kg kapusty, najlepiej chrzanowej
- • 2kg chudego boczku
- • słoik powideł śliwkowych (najlepiej z Międzychodu)
- • 2 liście laurowe
- • 4 ziela angielskie
- • grzyby suszone
- • cebula
- • sól, pieprz
1
Posolone i popieprzone mięso usmażyć w głębokim garnku wraz z cebulką
2
Kapustę ugotować, połączyć z mięsem pokrojonym w kostkę.
dodać grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe.
3
Na koniec dodać powidła (cały słoik)
Dają one smak i piękny kolor.
Smacznego
Komentarze
Fajna porada. Rzadko jadam bigos, ale bardzo możliwe, że Twój z chęcią wypróbuję ;-) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony: 2011-03-28 22:37:43
Bigos cygański? Będę musiał sprawdzić. Zapowiada się dobrze...
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 21:47:16
:) bigos to jest to szczególnie zimą. Zapraszam na :http://www.zaradni.pl/porada/4663,jak_zrobic_bigos
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 21:04:12
zawsze, nawet ten myśliwski (kapusta w garnku, mięso w lesie;] )
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 18:36:43
Bigos to najfajniejsza potrawa, która smakuje cały czas. Im bardziej straszy, tym lepiej smakuje, a jeszcze doprawiony winem palce lizać. Pychota:).
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 18:28:37
Dodaj komentarz