Jak przyprawić ziemniaki i z czym?
Nasze, polskie ziemniaki są najlepsze, jeżeli chodzi o ich smakowitość. Istnieją dwie szkoły dotyczące ziemniaków, jedni je ubóstwiają, inni unikają, jak ognia. Na temat ziemniaków jest wiele teorii, że się od nich tyje, ale też zawierają potrzebne skrobia dla organizmu. Znamy ziemniaki pod różnymi postaciami.
Najpopularniejsze ziemniaki są prosto z wody gotowane. Posolone. Do ziemniaków dodajemy koperek i czosnek. Inny smak, pyszny.
Ziemniaki ugotowane i posypane szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Popularne frytki, to ziemniaki pokrojone na talarki, paski, kostki i smażone na głębokim oleju. Doskonale smakują z oliwy oliwek. Dla zmiany smaku, można smażyć na oliwie z dodatkiem chilli, wtedy smak jest ostry.
Ziemniaki pieczone w mundurkach, czyli skórce. Myjemy dokładnie ziemniaki pod gorącą wodą i nakrajamy nożem ziemniaki. Solimy, dodajemy rozmarynu. W czasie pieczenia ziemniaki otworzą się i będą pyszne.
Ziemniaki pieczone z masłem czosnkowym, to rarytas dla lubiących dużo czosnku. W folii pozostaje masło, które topi się podczas pieczenia, a ziemniaki są pyszne.
Ziemniaki gotowane w wodzie z solą i liściem laurowym lub zielem angielskim. Mamy posmak orientalny.
Ziemniaki pieczone z serem parmezanem. Idealnie pasuje tu oregano z domieszką oliwy z oliwek, przyprawiamy pieprzem i solą, wszystko mieszamy rękami i do piekarnika.
Ziemniaki z marchewką smażone na oliwie. Proste, a zupełnie inne niż tradycyjne. Marchew plus ziemniaki trzemy na tarce, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jajko, przyprawiamy sól, pieprz, ciekawostka cynamonu odrobinę. Wszystko mieszamy i na olej.
Ziemniaki duszone z warzywami. Wszystko w piekarniku w folii. Warzywa według swojego gustu.
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i żółtym serem. Kroimy na połówki ziemniaki i kładziemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy różnymi przyprawami, na koniec ser żółty. Wszystko zapiekamy.
Smażone kulki ziemniaczane. Ziemniaki ugotowane na masę robimy, do tego łyżka mąki, jajko, ser żółty i bułka tarta, doprawiamy przyprawami, wrzucamy na głęboki olej.
Ziemniaki młode ze świeżym koperkiem lub szczypiorkiem lub skwarkami z boczku albo wędzonki. Do tego kefir naturalny, maślanka. Wyborne.

Wydaje się, że nie ma innych sposobów na przyrządzenie ziemniaków, a tu okazuje się, że przepisów i metod jest wiele. Każdy smak jest inny. W ten sposób nudne ziemniaki, co przepis zmieniają smak.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 21:03:00
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:15:55
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 16:04:38
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 15:18:35
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 12:14:40
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 07:43:54
Dodaj komentarz