Jak przygotować wspaniałe korzenne ciasteczka na święta?

Ciasteczka korzenne - aromatyczne, rewelacyjne do przegryzania i świeże nawet przez kilka miesięcy. Najlepiej przechowują się w metalowej, szczelnie zamykanej puszce. Oto sprawdzony przepis dla wersji korzenno - bakaliowej. Można go modyfikować smakowo wedle uznania :-).

  • Produkty z przepisu, foremki o różnych kształtach, wałek do ciasta, bułka tarta.
1

Przygotuj:
70 dag mąki pszennej (do wyboru: poznańska, tortowa, wrocławska)
3 jajka
250 g cukru
250 g miodu (najlepiej naturalnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
4 łyżki ciepłego mleka
przyprawę piernikową (jeśli nie masz gotowej, możesz ją zastąpić mieszanką wykonaną z łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru i tyle samo sproszkowanej gałki muszkatołowej)
2 kopiaste łyżki prawdziwego kakao (jeśli zastosujesz kakao z gotowych mieszanek dla dzieci, ciastka będą słodsze i mogą wyjść mdłe w smaku)
1/3 łyżeczki soli
garść posiekanych orzechów oraz rodzynek.


2

W rondelku na wolnym ogniu rozpuść cukier i miód - nie gotuj, by nie tracić cennych składników miodu. Wymieszaj w misce mąkę z resztą sypkich składników, dodaj przestudzony syrop z cukru i miodu oraz jajka i ciepłe, ale nie gorące mleko.


3

Wyrób ręcznie ciasto (to naprawdę ciężka robota, ale warto się pomęczyć :-). Ciasto powinno być wilgotne, ale nie może zbytnio kleić się do rąk. Jeśli jest za mokre - dodaj odrobinę mąki. Gdy jest za suche - wlej łyżkę mleka.


4

Posyp stolnicę mąką, oprósz też mąką wałek do ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 3- 4 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka i przekładaj je na blaszkę wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą.
Jeśli asystuje Ci dziecko, włącz je w wykrawanie kształtów, lub pozwól lepić bałwanki, węże, gwiazdy, itp. Nie-foremkowe ciasteczka będą równie pyszne jak te foremkowe.


5

Piecz przez ok. 10 - 15 min. w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza (bez termonawiewu, by nie wysuszyć zbyt ciasteczek). Ciasteczka mają być lekko złotawe. Ściągaj je z blachy zaraz po wyjęciu z pieca. Rób to ostrożnie, ale szybko, inaczej ciasteczka przywrą do blachy i trudno je będzie usunąć.

Początkowo ciasteczka są bardzo miękkie. W ciągu kilku minut stają się chrupiące i twarde. Możesz przygotować je nawet w przeddzień Wigilii - i tak będą pyszne :-).

Smacznego!


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Do ciasteczek można dodać również otartą skórkę cytrynową albo kandyzowaną pomarańczową. Eksperymentowanie z esencjami aromatycznymi może dać również ciekawe smaki, ale warto najpierw przemyśleć nowe zestawienie smakowe.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 23.12.2009

Komentarze

Nie jadłam co prawda takich ciasteczek w wersji z bakaliami, ale chętnie spróbuję ;)

Ostatnio zmieniony: 2012-12-01 14:54:11

Fajna porada. Ostatnio pyszne ciasteczka korzenne kupiłam w Aldiku. Wiem, że to nie to samo, co upieczone.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-31 22:05:52

Bardzo ciekawy przepis.Tego szukałem:) Dzięki

Ostatnio zmieniony: 2011-01-05 16:02:42

Bardzo dokładna i fajna porada! Na pewno ją niebawem przetestuję:)

Ostatnio zmieniony: 2010-12-02 13:35:24