Jak przygotować Tutti-frutti?
Tutti-frutti to nic innego jak rodzaj nalewki , która należy do większej grupy zwanej Ratafia. klasyczną ratafię przyrządza się w nieco inny sposób. Niebywałą zaletą Tutti-frutti jest możliwość przygotowania prawie z wszystkich możliwych owoców. Koniecznym jest posiadanie pojemnego gąsiora.
- • poziomki , truskawki , porzeczki , jeżyny, jagody , śliwki , jabłka, gruszki , morele, winogrona, wiśnie, maliny, owoce głogu, suszone owoce dzikiej róży, rodzynki sułtanki
Mniejsze owoce oczyszczamy z wszystkich szypułek zaś z większych owoców usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Cytrusy obieramy ze skóry , można też ją zetrzeć albo drobno pokroić , w ten sposób usuniemy albedo czyli białą warstwę. Następnie cytrusy kroimy w cienkie plastry i usuwamy z nich pestki.
Każdą z warstw owoców posypujemy dużą ilością cukru i zalewamy wódką.
Powinno się na jeden kilogram owoców użyć jednego litra mocnej wódki lub trzy czwarte litra spirytusu , który rozcieńczymy jedną szklanką wody. Dodatkowo koniecznie trzeba użyć cukru , jednak niezbyt nadmiernych ilościach. Nie wolno też zapomnieć o konieczności poddania procesowi fermentacji , jednak spróbować naszego dzieła możemy już po kilku dniach.
Dodaj komentarz