Jak przygotować tortillę chłopską (tortilla espanola)?
Tortilla espanola to najbardziej popularne w Hiszpanii danie tapas. Ta przepyszna zakąska bazuje na jajkach, ziemniakach, cebuli oraz przyprawach. Oczywiście można do niej dodać szynkę, pomidory, fasolę, grzyby i inne dodatki. Ja, proponuję na początek klasyczną wersję tortilli.
- • 3-4 średnie ziemniaki
- • 1 średnia cebula
- • oliwa do smażenia
- • 8 jajek
- • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- • sól
Obieramy ziemniaki, a następnie kroimy je w bardzo cienkie plasterki. Osuszamy papierem kuchennym. Następnie przygotowujemy cebulę, którą kroimy, tak jak ziemniaki, w cienkie plasterki. Osuszone talarki ziemniaków smażymy partiami wraz z cebulą, aż lekko zmiękną, ale się nie przyrumienią. Ziemniaki i cebulę przekładamy do sitka.
Roztrzepujemy jajka i mieszamy je ze słodką papryką w proszku oraz odrobiną soli. Następnie w tej masie umieszczamy ziemniaki oraz cebulę. Całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Rozgrzewamy oliwę na teflonowej patelni. Wlewamy zawartość miski i dociskamy ją do dna patelni. Smażymy bez przykrycia, na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Teraz musimy smażyć omlet z drugiej strony. Ostrożnie zsuwamy go na duży talerz i potem przekładamy na patelnie, z jeszcze nie usmażonej strony. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Upieczony omlet odstawiamy na 10 minut, podajemy pokrojony w trójkąty.
SMACZNEGO!!
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 10:59:42
Ostatnio zmieniony: 2012-09-17 14:32:23
Ostatnio zmieniony: 2011-03-15 13:28:50
Ostatnio zmieniony: 2011-03-14 14:30:43
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 20:23:36
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 19:45:42
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 13:51:30
Ostatnio zmieniony: 2011-02-01 21:04:47
Ostatnio zmieniony: 2011-02-01 19:04:33
Dodaj komentarz