Jak przygotować tilapię po japońsku? ?
Tilapia po japońsku jest bardzo pysznym i sycącym daniem. Polecam każdemu, kto chciałby spróbować czegoś nowego.
- • 2 średnie filety z tilapii (może być inna ryba)
- • 2 łyżki oliwy do smażenia
- • CIASTO:
- • 1 szkl. mąki
- • 1 jajko
- • 0.5 szkl. wody
- • 3 łyżki mleka
- • WARZYWA:
- • 1 duża cebula
- • 1 duża papryka
- • 4 ogórki konserwowe
- • ZALEWA:
- • 2 szkl. wody
- • 0,5 szkl.oliwy
- • 4łyżki ketchupu
- • 3 łyżki octu
- • 2 łyżki cukru
- • pieprz i sól do smaku
Tilapię (może być też inna ryba) kroimy na cztery kawałki każdą, solimy i posypujemy pieprzem, odstawiamy na 1h.
Ogórki i paprykę kroimy w paseczki, cebulę w pół-krążki i w tej kolejności układamy warstwami na dnie głębszego naczynia.
Przygotowujemy zalewę poprzez wymieszanie wszystkich składników, następnie zagotowujemy ją w rondelku (jej smak możemy modyfikować wg. własnych gustów).
Robimy ciasto naleśnikowe, panierujemy w nim ryby i smażymy na 2 łyżkach oliwy. Smażymy na średnim ogniu, dopóki ciasto nie nabierze koloru i konsystencji upieczonego naleśnika.
Wyjmujemy usmażoną rybę i układamy na poprzednio rozłożone warzywa w naczyniu z głębokim dnem.
Przygotowaną zalewą zalewamy rybę z warzywami.
Po wystygnięciu wkładamy na 20-30 min. do lodówki.
Podajemy po 2 sztuki na warzywnej pierzynce. Smacznego.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Powyżej zostały podane składniki dla 4osób.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:11:17
Ostatnio zmieniony: 2011-09-08 16:28:18
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 21:55:30
Dodaj komentarz