Jak przygotować tilapię po japońsku? ?

Tilapia po japońsku jest bardzo pysznym i sycącym daniem. Polecam każdemu, kto chciałby spróbować czegoś nowego.

  • 2 średnie filety z tilapii (może być inna ryba)
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • CIASTO:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 0.5 szkl. wody
  • 3 łyżki mleka
  • WARZYWA:
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • ZALEWA:
  • 2 szkl. wody
  • 0,5 szkl.oliwy
  • 4łyżki ketchupu
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz i sól do smaku
1

Tilapię (może być też inna ryba) kroimy na cztery kawałki każdą, solimy i posypujemy pieprzem, odstawiamy na 1h.


2

Ogórki i paprykę kroimy w paseczki, cebulę w pół-krążki i w tej kolejności układamy warstwami na dnie głębszego naczynia.


3

Przygotowujemy zalewę poprzez wymieszanie wszystkich składników, następnie zagotowujemy ją w rondelku (jej smak możemy modyfikować wg. własnych gustów).


4

Robimy ciasto naleśnikowe, panierujemy w nim ryby i smażymy na 2 łyżkach oliwy. Smażymy na średnim ogniu, dopóki ciasto nie nabierze koloru i konsystencji upieczonego naleśnika.


5

Wyjmujemy usmażoną rybę i układamy na poprzednio rozłożone warzywa w naczyniu z głębokim dnem.


6

Przygotowaną zalewą zalewamy rybę z warzywami.


7

Po wystygnięciu wkładamy na 20-30 min. do lodówki.


8

Podajemy po 2 sztuki na warzywnej pierzynce. Smacznego.


9

Uwagi i spostrzeżenia

  • Powyżej zostały podane składniki dla 4osób.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.02.2011

Komentarze

rzeczywiście coś nowego. Fajny pomysł, który zaskoczy gości

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:11:17

Ciekawy sposób przyrządzenia :)

Ostatnio zmieniony: 2011-09-08 16:28:18

Piękne, apetyczne zdjęcia i ciekawy przepis. Pycha.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 21:55:30