Jak przygotować tamatar mung dal?

Tamatar mung dal to indyjska zupa z podprażanej fasolki mung i pomidorów. Można ją podawać jak tradycyjną pomidorówkę z ryżem lub pieczywem indyjskim.

  • 200 g ziaren fasolki mung
  • 2 l wody
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru lub sproszkowanego
  • 1/4 łyżki asafetidy
  • 1 łyżka kurkumy
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki ghee
  • 2,5 łyżki soli
  • 5 pomidorów średniej wielkości umytych i pokrojonych na drobne kawałki, mogą być też pomidory z puszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 1 łyżka nasion czarnej gorczycy
  • 1 łyżka kminku
  • 2 pokruszone papryczki chilli lub 2 łyżki sproszkowanego chilli
1

Ziarna fasolki mung wkładamy do garnka. Prażymy je przez 5 minut na średnim ogniu, bezustannie mieszając.


2

Gdy ziarna nabiorą brązowej barwy, wysypujemy je na sitko i myjemy pod zimną wodą. Potem umyte ziarna wsypujemy znowu do garnka.


3

Wlewamy do garnka wodę, dodajemy masło i liście laurowe. Nie zapominamy o posoleniu. Wszystko gotujemy przez pół godziny na średnim ogniu. Ważne jest byśmy przykryli garnek przykrywką.


4

W rondelku rozgrzewamy ghee i wrzucamy ziarna gorczycy. Gdy przestaną strzelać dodajemy kolejne przyprawy. Ważne jest by zachować kolejność: kminek indyjski, chilli, imbir, asafetida i kurkuma. Smażymy wszystko przez 20 sekund. Potem wrzucamy pokrojone pomidory i smażymy dalej.


5

Po trzech minutach wrzucamy pomidory z przyprawami do garnka z fasolką. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu kiedy fasolka się rozgotuje na tak zwaną papkę.


6

Na samym końcu dodajemy liście kolendry oraz sok z cytryny. Wszystko jeszcze raz dobrze mieszamy i gotowe. Smacznego!


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Gdy smażymy przyprawy musimy bardzo intensywnie mieszać, by ich nie przypalić.

  • Od czasu do czasu trzeba zaglądać do garnka, czy fasolka jest już gotowa.

  • Czas przygotowania potrawy to około godzina.


Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.03.2010

Komentarze

tytuł mnie zaskoczył i zaciekawił, kto by pomyslał, że to fasolka, super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-15 16:16:37

brzmi orientalnie, więc smacznie :)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-11 00:48:15

Dużo składników, jednak łatwe wykonanie. Brzmi smacznie.

Ostatnio zmieniony: 2011-10-17 22:35:16

A to nie wiedziałam, że to fasolka. Ciekawe połączenie z pomidorami. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-30 21:32:36

Ciekawe i egzotyczne. Dla chętnych mocnych wrażeń kulinarnych polecam: http://www.zaradni.pl/porada/5422,jak_ugryzc_robala

Ostatnio zmieniony: 2011-03-29 15:09:09

Zainteresował mnie już tytuł. Ciekawa porada.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-19 21:51:40

Bardzo ciekawy i orientalny przepis.

Ostatnio zmieniony: 2010-10-23 17:02:47