Jak przygotować szybką surówkę z kapusty pekińskiej?

Łatwa, pyszna, szybka surówka z kapusty pekińskiej. Doskonała zarówno do ryb, jak o do dań mięsnych.

  • Nieduża kapusta pekińska
  • 2 średnie cebule
  • oliwa z oliwek ( bądź dowolny olej) - ok. 1/3 szklanki
  • woda
  • sok z jednej cytryny
  • pieprz, sól do smaku
1

Kapustę pekińską obieramy z wierzchnich liści, następnie kroimy w paseczki. Pokrojoną wrzucamy do miski i odstawiamy na chwilkę. Tak przygotowaną kapustę można potraktować odrobiną soli (puści sok i będzie mniej chrupka).


2

Następnie w drobną kostkę kroimy 2 średniej wielkości cebule. Jeśli chcemy pozbawić cebulę jej intensywnego smaku, zalewamy ją na 2 min wrzątkiem, następnie odsączamy, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i dodajemy do kapusty.


3

Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek lub dowolny olej (np. bardzo zdrowy olej lniany, olej arachidowy lub zwykły np. kujawski) - ok. 1/3 szklanki, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz łyżkę wody. Wszystko mieszamy (dressing można przygotować również w słoiczku, wtedy wymieszanie wszystkich składników będzie prostsze), następnie dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz sól do smaku. (Sól należy dodawać ostrożnie, jeśli wcześnie zasoliliśmy kapustę lub/i cebulę)


4

Kapustę, wymieszaną z drobno posiekaną cebulką zalewamy "sosem" i odstawiamy na ok 30-60 min.
Smacznego:)


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Wg mnie każdy przepis należy modyfikować wg własnego uznania, dlatego osoby odchudzające się powinny dać mniej oliwy, a więcej wody. Jeśli nie lubisz ostrego jedzenia, daj tylko odrobinę pieprzu. Jeśli sok z jednej cytryny to dla Ciebie zbyt wiele - dodaj tylko z połówki.

  • Podczas przyrządzania potrawy próbuj i szukaj odpowiednich dla Ciebie proporcji:)

  • Z jednej kapusty pekińskiej wyjdzie surówka średnio dla 4 osób.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 09.11.2010

Komentarze